Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκαν στατιστικά στοιχεία από την πυροσβεστική υπηρεσία στον Τύπο και τα οποία τεκμηριώνουν την αύξηση των πυρκαγιών στην ύπαιθρο.

Επαναφέρεται εντονότερα από κάθε φορά το θέμα των πυρκαγιών, καθώς σημειώνεται η μεγάλη αύξησή τους από την ίδια την πυροσβεστική υπηρεσία.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην κοινή γνώμη ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προωθήσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο προτάσεις νόμου των οποίων εκκρεμεί η ψήφισή τους για χρόνια, με την μορφή του επειγόντως, πρόσφατα, πριν κλείσει η Βουλή για διακοπές. Η μία πρόταση νόμου αφορούσε την απαγόρευση της καύσης κλαδεμάτων και ποκαλαμιών (καψαλίσματα), αφού μεσολαβήσει μια μεταβατική περίοδος τριών χρόνων όπου θα εφαρμοστούν μέτρα με χορηγία της ΕΕ για ορθολογιστική διαχείριση αυτών των αποβλήτων.

Η πρόταση νόμου αυτή στηρίχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, που υπέδειξε ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή οδηγία από την Κυπριακή Δημοκρατία όταν – έστω και μερικώς – επιτρέπει το καψάλισμα και το κάψιμο ξύλων και κλαδιών στην ύπαιθρο. Υπενθυμίζεται ότι ενδεικτικά οι δυο μεγάλες πυρκαγιές του 2016 και η πρόσφατη στο Μηλικούρι είχαν ακριβώς αυτό το αίτιο.

Η άλλη πρόταση νόμου αφορούσε τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και σε αγροτικές περιοχές που γειτνιάζουν με τα κρατικά δάση.

Τελικά, η πλειοψηφία των κομμάτων ανέστειλε – ξανά – την ψήφιση των προτάσεων νόμου για κάποιον Οκτώβριο. Οι πυρκαγιές όμως δεν φαίνεται να περιμένουν τους βουλευτές πότε θα αποφασίσουν να ψηφίσουν τις προτάσεις νόμου κάποιον Οκτώβριο.

Δυστυχώς, ενώ ακούμε για σχεδιασμούς για αντιμετώπιση της μάστιγας των πυρκαγιών, για νέες προσλήψεις εμπειρογνωμόνων και νέες μελέτες, στην πράξη φαίνεται να μην υπάρχει η πολιτική τόλμη της απαγόρευσης μιας επικίνδυνης πρακτικής που ευθύνεται για μεγάλο αριθμό πυρκαγιών.