Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την ανησυχία του για πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις επικείμενες διαβουλεύσεις υπό την Yπουργό Εργασίας για καθορισμό νέων συλλογικών συμβάσεων για τον ξενοδοχειακό τομέα. Συγκεκριμένα, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η διαφαινόμενη διαφωνία της εργοδοτικής πλευράς για καθορισμό κατώτατου μισθού στους κλάδους αυτούς, που αφορούν τόσο τα ξενοδοχεία όσο και γενικότερα τους χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφέ κτλ). 

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: “Με δεδομένη την ύπαρξη κατώτατων μισθών στις υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις, μας ξενίζει και μας απογοητεύει η προσπάθεια της εργοδοτικής πλευράς να στερήσει τους εργαζόμενους από την ελάχιστη προστασία του κατώτατου εισοδήματος που δικαιούνται να έχουν άνθρωποι που καλούνται να εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες και πιεστικές συνθήκες.

Πόσο μάλλον όταν αυτή η προσπάθεια γίνεται σε μια περίοδο πληρότητας των ξενοδοχείων, υποτιθέμενης οικονομικής ανάκαμψης αλλά κυρίως έλλειψης προσωπικού σε όλα τα επίπεδα αυτού του κλάδου. Πως είναι δυνατόν από την μια να λένε πως δεν μπορούν να βρουν προσωπικό ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους Κύπρου και ζητούν άδειες για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες, αλλά ταυτόχρονα να ζητούν κατάργηση του κατωτάτου μισθού; Καλούμε την Υπουργό να αρχίσει άμεσα να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και συλλογική σύμβαση και να αναγκάσει την εργοδοτική πλευρά επιτέλους να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και λοιπούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Η κοροϊδία των υπαλλήλων και η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποφασιστικά.”

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υπενθυμίζει ότι πέραν από κατατεθειμένη πρόταση νόμου που αφορά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, την οποία στηρίζουμε πλήρως, είναι και προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη ότι θα εφαρμόσει θεσμικό πλαίσιο για καθορισμό κατώτατων μισθών σε όλα τα επαγγέλματα οριζόντια.

Μια υπόσχεση που δόθηκε το 2013 και επανακατατέθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του προέδρου του 2018, και στην  οποία έχει κάνει αρκετές αναφορές μέχρι σήμερα η Υπουργός Εργασίας.