Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Τσελίκ για τέλος των συνομιλιών, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ρητορικών απειλών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν περιορίζονται όμως μόνο σε αυτό το σκοπό. Το πολυαναφερόμενο τουρκικό σχέδιο Β’ ή Γ’ μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, με το επιδιωκόμενο τέλος για Τουρκία να είναι η αναγνώριση διεθνούς υπόστασης για το κατοχικό καθεστώς. 

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει αδιάκοπα να προκαλεί με το Μπαρμπαρός εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με απειλές για διενέργεια τουρκικών γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως προκειμένου να ανακοπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί σε όλα τα επίπεδα, απαιτείται η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών που πριν απ’ όλα να θέτουν ευθέως το ζήτημα των τουρκικών απειλών έναντι ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι πρωτοβουλίες και όχι οι παρακλήσεις για διαλλακτικότητα του νεοσουλτάνου Ερντογάν, μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών με προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.