Οι χθεσινές τουρκικές navtex εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, είναι ακόμα ένα δείγμα πως το κράτος του Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένο ούτε κατ’ ελάχιστο να περιορίσει την πολιτική της έντασης. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος και έχει να κάνει με την απευθείας αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, εφόσον ισχύουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο γεγονός, προωθείται σχέδιο για διασύνδεση Τουρκίας – κατεχομένων – Ιορδανίας για τη μεταφορά νερού. Επιδιώκεται κατ’ αυτό τον τρόπο η εκ των πραγμάτων αναγνώριση της “διεθνούς υπόστασης” των κατεχομένων. Φαίνεται, οι πρόσφατες εκκλήσεις του κ. Ακιντζί στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, να μην ήταν καθόλου τυχαίες. Είναι η ώρα που θα δοκιμαστεί η ισχύς των συμφωνιών συνεργασίας Κύπρου – Ιορδανίας.

Παράλληλα δε, φαίνεται να εφαρμόζεται το σχέδιο για ηλεκτρική διασύνδεση της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία, για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει σε χρόνο ανύποπτο την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία όμως τότε -λόγω συνομιλιών- παρέλειψε να προβεί στα απαιτούμενα διαβήματα.

Έναντι αυτών των κινήσεων, που εντάσσονται σε έναν κοινό σχεδιασμό, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλουν επιτέλους να ενεργοποιηθούν. Τόσο για να καταγγείλουν τις επιχειρούμενες ενέργειες (στις οποίες μάλιστα φαίνονται διατεθειμένες να συμμετάσχουν φίλες χώρες, όπως η Ιορδανία) όσο όμως και να διασφαλίσουν πως τίποτα δε θα οδηγήσει σε παρεκκλίσεις την εφαρμογή του συνόλου του ενεργειακού μας προγράμματος και πως δεν θα δεχθούμε καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.