Κάθε χρόνο τιμούμε την 25η Μαρτίου και εξυμνούμε τη θυσία των προγόνων μας για την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων του 1821 για ελευθερία και ανεξαρτησία πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο δύναμης για τους σημερινούς αγώνες.

Οι Έλληνες του​ ​18​21 διεκδίκησαν την ελευθερία τους αψηφώντας την υπεροπλία των Τούρκων και κόντρα στις διεθνείς συγκυρίες. Ξεσηκώθηκαν υπερασπίζοντας τις ιδέες της επανάστασης με μεγάλο σθένος και πίστη, και έγιναν παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας για την εποχή μας.

 

Σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, αναζητείται μια νέα Ελληνική παλιγγενεσία, το περιεχόμενο της οποίας έρχεται από το 1821, παραμένοντας όμως πάντα επίκαιρο. Η συμβολή του Κυπριακού ελληνισμού αποτελεί υποχρέωση και καθήκον σε αυτό το εγχείρημα.

Ταυτόχρονα, η 25 Μαρτίου πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο στην επίλυση του κυπριακού, αφού ισχύουν τα ίδια δεδομένα αγώνα και διεκδίκησης. Οι Τούρκοι συνεχώς εμφανίζονται όλο και πιο  προκλητικοί, ιδίως μετά και τις τελευταίες τους ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και προσπαθούν να επιβάλουν λύση βάσει των συμφερόντων τους.

Κάτω από δυσμενείς συνθήκες για τον τόπο μας, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επίτευξη πραγματικής ενότητας  στο εσωτερικό μέτωπο,  ώστε η αντίσταση να είναι ισχυρή. Δυστυχώς η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς δεν επιδεικνύουν ουσιαστικά  πρόθεση για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε από την Κυπριακή ηγεσία να αντισταθεί απέναντι στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Εμείς θέλουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν. Ο δρόμος ωστόσο προς τη λύση, σε καμία περίπτωση δεν περνά από διαρκείς υποχωρήσεις

*Κατά τον αυριανό εορτασμό της εθνικής επετείου , το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην Λευκωσία θα εκπροσωπήσει η Αντιπρόεδρος Β’, κα Έφη Ξάνθου.