Οι σημερινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ – όχι ως Ιεράρχης αλλά ως επιχειρηματίας – μας προκαλούν λύπη,  οργή και αγανάκτηση. Αντί να προβληματιστεί για τις αντιδράσεις κομμάτων, οργανωμένων συνόλων, του Δήμου Γεροσκήπου κ.ο.κ. πάνω στον αρχαιολογικό χώρο της παραλίας της Γεροσκήπου, ως επιχειρηματίας βλέπει μόνο το κέρδος και τον ανταγωνισμό με ανάλογα εγκληματικά συμφέροντα όπως τα δικά του. 

Πόλεμο κατά της Εκκλησίας δεν κάνουν όσοι υπερασπίζονται τις αρχαιότητες αλλά όσοι προσκυνούν το χρήμα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε την εισήγηση του δήμου Γεροσκήπου για ανταλλαγή του τεμαχίου της Εκκλησίας με ανάλογης αξίας τεμάχιο στην ίδια περιοχή. Μάλιστα φαίνεται ότι ο Δήμος Γεροσκήπου να έχει υπόψη του συγκεκριμένα τεμάχια γης.

Θεάρεστο βέβαια έργο θα ήταν ο Αρχιεπίσκοπος να παραχωρήσει στο Κράτος το τεμάχιο αυτό είτε δωρεάν – ως οφείλει – είτε στα πλαίσια της συμφωνίας που συζητείται τώρα στη Βουλή για την ανάληψη από το Κράτος της μισθοδοσίας των ενοριακών ιερέων. 

Ας μην ξεχνάμε από που προήλθε αυτή η ιδιοκτησία.

Η Κυβέρνηση όμως τι κάνει; Πέραν από την επικίνδυνη απόφαση της να αποχαρακτηρίσει το τεμάχιο από αρχαίο μνημείο Β΄ Πίνακα δεν έκανε τίποτα.  Γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία να εισηγηθεί στον Αρχιεπίσκοπο ανταλλαγή η κάποια άλλη συμφωνία; 

Εντύπωση προκαλεί και η επίθεση του Αρχιεπισκόπου κατά των κατοίκων της επαρχίας Πάφου. Τέτοια απαξίωση για την γενέθλια γη και τους ανθρώπους της είναι αξιοσημείωτη.

Εμείς πάντως δεν πρόκειται να φοβηθούμε από τις επιθέσεις του Αρχιεπισκόπου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία των αρχαιοτήτων, όπως κάνουμε για δεκαετίες, όπως κάνουμε καθημερινά για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.