Τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου φαινομένου των αστέγων ή αυτών που ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες, αναγνωρίζει το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα, με την ηγεσία του ΚΟΑΓ.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στα γραφεία οργανισμού, ο κ. Περδίκης, ο οποίος συνοδευόταν από τον βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, εξέφρασε ανησυχία για το ότι διαπίστωσε – «και αυτό διαπιστώθηκε και κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής – πως υπάρχει μια δυσκολία από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών να υιοθετήσει και να απορροφήσει την ενεργητικότητα που παρουσιάζει ο ΚΟΑΓ».

«Δεν έχει κατατεθεί ακόμη ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ στη Βουλή γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν εγκρίνει την εκτέλεση των έργων», που προτείνει ο οργανισμός, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τις εισηγήσεις που έχει ο οργανισμός τις θεωρούμε πάρα πολύ καίριες και αποτελεσματικές και πρέπει να υλοποιηθούν».

Ο κ. Περδκίκης κάλεσε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτές τις εισηγήσεις και «να θεωρηθεί ο οργανισμός ως πυλώνας της στεγαστικής της πολιτικής».

Ανέφερε ότι «ο οργανισμός έχει ένα δυναμισμό να μπει στα θέματα της στεγαστικής πολιτικής και να δώσει άμεσες λύσεις και φαίνεται ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει η Κυβέρνηση σε αυτό τον δυναμισμό που παρουσιάζεται να έχει ο οργανισμός, κάτι που οφείλεται περισσότερο σε αποφάσεις πολιτικού χαρακτήρα».

«Ιδιαίτερα να απελευθερώσει μέσα από τον προϋπολογισμό του οργανισμού» τα στεγαστικά προγράμματα, τα οποία είναι ήδη έτοιμα για εκτέλεση και εντός του προϋπολογισμού για να μπορέσουν να ψηφιστούν από τη Βουλή, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος είπε ακόμη ότι πέραν της ενημέρωσης για τα προγράμματα του οργανισμού, ενημερώθηκε «ιδιαίτερα, για την ευρωπαϊκή εμπειρία που αποκτά τελευταία ο οργανισμός με την ένταξη του στον ευρωπαϊκό οργανισμό για την κοινωνική κατοικία, γεγονός που του επιτρέπει, όπως είπε, να εισάξει στην Κύπρο την ευρωπαϊκή εμπειρογνωμοσύνη και να αξιοποιήσει προγράμματα τόσο χρηματοδοτικά όσο και τεχνογνωσίας.

Τέλος, ο κ. Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση για τα σχέδια που υπάρχουν στον προϋπολογισμό του ΚΟΑΓ, για τη διάθεση και της ηγεσίας αλλά και των τεχνοκρατών του οργανισμού και για τις αποφάσεις.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΒΑ)