Η αρχή του τέλους της πανδημίας, έχει με μικρά και σταθερά βήματα, αρχίσει. Μια πανδημία που άλλαξε την κοσμοθεωρία πολλών και μας έδειξε πως μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες. Πέραν του σοβαρού της όλης κατάστασης όπως διαμορφώθηκε ή δημιουργείται μια μοναδική – ίσως – ευκαιρία για επανεκκίνηση της ζωής μας που να οδεύσει προς μια πιο πράσινη κατεύθυνση.

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα ξεκινά να αναρρώνει από τον κορωνοϊό, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή θα συνεχίζει ακάθεκτη. Μια πιο μοντέρνα και συνάμα πράσινη ανάπτυξη μπορεί να δώσει ώθηση στον πλανήτη μας και κατ’ επέκταση στον καθένα και καθεμιά από εμάς. Ένα «new green deal» είναι η λύση για πιο σωστή διαχείριση και προστασία του πλανήτη μας.

Υπενθυμίζουμε πως πριν μερικές μέρες, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Λετονία και Λουξεμβούργο ζήτησαν ένα πράσινο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας. Άλλες επτά χώρες υπέγραψαν στη συνέχεια αυτή την ευρωπαϊκή διακήρυξη για την πράσινη επανεκκίνηση της οικονομίας.  Οι πιο πάνω χώρες συστήνουν να υπάρχει ειδικό σχέδιο στήριξης των επενδύσεων που προωθούν την κυκλική οικονομία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δυστυχώς – εκτός από την Κύπρο – οι δυο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ δηλαδή η Γαλλία και η Γερμανία αρνήθηκαν να στηρίξουν το έγγραφο πολιτικής που υποστήριξαν οι δέκα ευρωπαϊκές χώρες (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Greenpeace).

Είναι η ώρα η επανεκκίνηση της καθημερινότητας μας να γίνει με σωστό πράσινο τρόπο. Όχι, στην «κανονικότητα» του παρελθόντος που μόνο ζημιά έκανε στον πλανήτη.