Η Διεθνής Ημέρα για τη Γη, καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) το 1970 για να στηρίξει τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα, οι εκδηλώσεις και οι δράσεις που συντονίζονται από το Δίκτυο για την Ημέρα της Γης (Earth Day Network), φτάνουν τις 193 χώρες.

Στιγμές ορόσημο για την εν λόγω ημέρα, αποτελούν η μέρα όπου ο ειρηνιστής και ακτιβιστής για την ειρήνη John McConnell, σε συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο το 1969, πρότεινε να καθιερωθεί μια μέρα για απόδοση τιμής στη Γη , και αποφασίστηκε αυτή να είναι η 21η Μαρτίου 1970. Η απόφαση αυτή υπογράφηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων και γιορτάστηκε στην Αμερική. Ένα μήνα μετά ο γερουσιαστής Gaylord Nelson, πρότεινε τον παγκόσμιο εορτασμό αυτής της ημέρας στις 22 Απριλίου 1970. Προσελήφθη ο νεαρός, τότε, ακτιβιστής Denis Hayes ως εθνικός συντονιστής για αυτή τη δράση, και μαζί με τον Nelson πρότειναν τη μετονομασία της ημέρας σε «Μέρα της Γης». Το 1990 η δράση πέρασε σε παγκόσμια κλίμακα, με την οργάνωση  εκδηλώσεων  και δραστηριοτήτων σε 141 χώρες, ενώ μέχρι σήμερα, πολλά κράτη πραγματοποιούν την «Εβδομάδα της Γης» (Earth Week).

Φέτος, η 50η επέτειος της Ημέρας της Γης μας βρίσκει στο μέσο μιας πανδημίας, με τις δραστηριότητες μας να έχουν μεταφερθεί σε μεγάλο ποσοστό ψηφιακά, για την ασφάλεια όλων αλλά και για την επιτυχή διακοπή της μετάδοσης του ιού.

Η Νεολαία Οικολόγων θέλοντας να συμβάλει θετικά στην κατάσταση που βιώνουμε αυτές μέρες, και να γιορτάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη Διεθνή Ημέρα της Γης, ενώνει δυνάμεις με το Κέντρο Νεότητας Ρώσων στην Κυπριακή Δημοκρατία για μια ζωντανή συζήτηση μέσω Instagram, με θέμα «Πως ο COVID-19 επηρεάζει την οικολογία; Υπάρχουν θετικά και αρνητικά; Τι παράδειγμα έχει δοθεί στον πλανήτη;», την Τετάρτη 22 Απριλίου στις 5μμ. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά και θα προβάλλεται μέσω των λογαριασμών των δύο οργανώσεων στο Instagram @younggreenscy και @roscentre.cy και σας καλούμε να θέσετε τα ερωτήματά σας ζωντανά.

Σε αυτόν τον αγώνα ο πλανήτης, μας θέλει μαζί. Για αυτό μένοντας σπίτι, αξιοποιούμε το χρόνο μας, ώστε να βρούμε τρόπους για μια πιο αειφόρο κοινωνία που να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

#EarthDay #ΜένουμεΣπίτι #ΣώζουμεΤονΠλανήτη #NEOI