Η ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 74η Σύνοδο Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή ας μετουσιωθεί σε πράξεις και ας μην μείνει μόνο στα λόγια, κάτι που μέχρι στιγμής πράττει δυστυχώς με συνέπεια.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο να μην σταθεί μόνο στις βαρύγδουπες ομιλίες και τα λεγόμενα για εσωτερική κατανάλωση, αλλά να αφήσει τις ενέργειες του να μιλήσουν, κάτι που η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει.

Όσον αφορά το Κυπριακό, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης έχει ζητήσει με επιστολή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αμμοχώστου για να καταρτιστεί στρατηγικό σχέδιο για αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδίων.

Δυστυχώς η εισήγηση αυτή έχει ουσιαστικά απορριφθεί από τον Πρόεδρο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν γκρίζες ζώνες σε σχέση με την ενημέρωση και τη θέση της Κυβέρνησης επί των τουρκικών εξαγγελιών για ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου και τον εποικισμό.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στον Εθνικό Συμβούλιο είναι τόσο σημαντικά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα αυτό, εγκαταλείποντας την τακτική «πράττω και ενημερώνω εκ των υστέρων» ή «όταν πραγματοποιηθεί θα το μάθετε».

Η προσπάθεια του Προέδρου να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό,  να απαντήσει στις τουρκικές κατηγορίες και να αντιμετωπίσει την καχυποψία του διεθνή παράγοντα δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα. «Τσάμπα κόπος. Ο Ακιντζί αναβάθμισε τις απαιτήσεις του και ζήτησε εκ προοιμίου αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης.

Την ίδια ώρα όμως η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία, απορρίπτουν κάθε συζήτηση για κατάργηση των εγγυήσεων και της παρουσίας των ξένων στρατευμάτων.

«Η ομιλία του Προέδρου ουσιαστικά δεν έλυσε ή βοήθησε σε τίποτα το Κυπριακό. Μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε και χειροκροτούμε τελικά τον εαυτό μας», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Περδίκης.