Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα δεν μπορεί να δικαιολογεί τις απαράδεκτες συμπεριφορές ορισμένων ξένων Πρεσβειών που προωθούν την αναγνώριση κρατικής οντότητας στα κατεχόμενα.
Κατά τρόπο περίεργο διοχετεύτηκε στα μέσα ενημέρωσής η δυσαρέσκεια κάποιας ξένης Πρεσβείας για την εγκύκλιο του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορά τη χρήση των αρχαιολογικών χώρων για εκδηλώσεις. Επι τούτου θεωρούμε πολύ σαφή και χρήσιμη τη θέση του Γενικού Ελεγκτή για την νομοθετική ρύθμιση με νέο σύγχρονο νόμο του τρόπου διαχείρισης των αρχαιοτήτων μας σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.
Μέσα από αυτή την νομοθεσία πρέπει να καταστεί σαφές και στους Ευρωπαίους Εταίρους μας ότι άλλο είναι η οικονομική υποστήριξη για να μην χαθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και άλλο αυτή η υποστήριξη αυτή να νομιμοποιεί παράνομα δικαιώματα χρήσης τους.
Το γεγονός βέβαια ότι δεν υπάρχει σαφής και εκσυγχρονισμένη νομοθεσία που να ενημερώνει και να γίνεται σεβαστή από τους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών με διαπιστεύσεις στη χώρα μας, είναι σίγουρα ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί άμεσα υπό τις οδηγίες και εισηγήσεις του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη ώστε να μην υποσκάπτεται πολιτικά η Κυπριακή Δημοκρατία και να μην προσβάλλεται το κοινό αίσθημα .
Το τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν κινηθεί μέσα στα σωστά πλαίσια . Θα έπρεπε ίσως να είχε προβλέψει και να αποτρέψει την αντίδραση των διπλωματών έχοντας ενημερώσει πολύ νωρίτερα για και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.