Στο καθημερινό πολιτικό «marketing» της Κυβέρνησης επικρατεί ο ναρκισσισμός της οικονομικής «ανάπτυξης» . Προς επιβεβαίωση προβάλλουν επιδεικτικά τις εξαγγελίες για αποκατάσταση μισθών στο δημόσιο τομέα. 

Είναι εύλογο το ερώτημα για τους σκεπτόμενους  πολίτες που στηρίζεται αυτή η ανάπτυξη και αν αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ξανά τον κύκλο της κρίσης να επανέρχεται με όλα τα συνεπακόλουθα.

Η ανάπτυξή μας λοιπόν στηρίζεται στον τουρισμό όπου τα διαχρονικά του προβλήματα παραμένουν και μάλιστα όπως ακούμε έχουμε αρχίσει να έχουμε απώλειες λόγω των πολιτικών εξελίξεων στις γύρω από εμάς περιοχές αλλά και στη μόνιμη τουρκική απειλή.

Εκτός αυτών το προϊόν μας δεν ανανεώνεται και παρουσιάζει και τάσεις αισχροκέρδειας, εκτός της αλαζονείας κάποιων που απορρίπτουν όπως λένε χαμηλού προϋπολογισμού τουρίστες.

Η δεύτερη πηγή αισιοδοξίας είναι τα «χρυσά φτυάρια»  του καζίνο της Λεμεσού που διατείνονται για την προσφορά 6500 θέσεων εργασίας και την εισφορά στο κράτος 700 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως όταν θα είναι σε πλήρη λειτουργία. 

Ωραία λόγια δεν μας είπαν όμως πόσα χρήματα θα φεύγουν από την Κύπρο και πόσα από αυτά θα είναι από χρεοκοπίες κυπριακών οικογενειών και φυσικά αν σε βάθος χρόνου και μετά την πλήρη αφαίμαξη της Κυπριακής οικογένειας δεν μας χαιρετίσουν ένα πρωί παίρνοντας τα χρυσά φτυάρια επ΄ ώμου.

Ο τρίτος τομέας ανάπτυξης είναι τα «μεγάλα έργα» που συνοδεύονται από τις υπηκοότητες σε ξένους επενδυτές. Ξέρουμε όλοι ποιοι επωφελούνται από την πολιτική για απόδοση υπηκοότητας σε επενδυτές. 

Αν υπήρχε πραγματική και σοβαρή ανάκαμψη θα πληρώναμε τόσα χρήματα για να «σώσουμε» δίνοντας σε ιδιώτες και το Συνεργατισμό;

Αν υπήρχε πραγματική και σοβαρή ανάκαμψη θα θέλαμε να περάσουμε express  καλοκαιρινά τα νομοσχέδια για express εκποιήσεις περιουσιών για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ; Αν υπήρχε πραγματική και σοβαρή ανάπτυξη θα καθυστερούσαν σημαντικά οδικά και άλλα αναπτυξιακά έργα  επειδή δεν υπάρχουν κρατικές πιστώσεις και δεν βρίσκονται επενδυτές; Αν υπήρχε πραγματική και σοβαρή ανάπτυξη θα είχαμε αυτά τα χάλια στα κρατικά νοσοκομεία; 

Ας σοβαρευτούν λοιπόν οι κυβερνώντες και συγκυβερνώντες. Δεν υπάρχει πραγματική ανάπτυξη με ανεργία, υποαπασχόληση, ετεροαπασχόληση, ξεπούλημα κρατικής περιουσίας, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στο δημόσιο βοήθημα κ.ο.κ.