Ευτυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άντεξε στις πιέσεις σε ότι αφορά τις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Είναι σίγουρο ότι δεν θα σταματήσουν οι τουρκικοί σχεδιασμοί, όπως φάνηκε καθαρά και στις δηλώσεις Ακιντζί μετά τη συνάντηση.

Είναι δεδομένο, ότι οι εξωτερικές πιέσεις θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, αφού η Τουρκία δείχνει να εμμένει στις θέσεις της.

Δεν κερδήθηκε κάτι ουσιαστικό στη Νέα Υόρκη, ούτε βοήθησε, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.
Το κοινό αίτημα για μεγαλύτερη εμπλοκή του ΓΓ των ΗΕ, ίσως αποδειχθεί μπούμερανγκ γιατί μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα ρόλο που να οδηγεί στην επιδιαιτησίας.

Θα πρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να κινηθεί με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα σε φιλικές χώρες, ώστε να γίνουν γνωστές οι θέσεις μας και να αρχίσει η πίεση και προς την Τουρκία. Είναι αδιανόητο η Ρωσία να εκφράζει – προ δεκαημέρου – τις ανησυχίες της για τις παρεμβάσεις των δυτικών στο Κυπριακό και η Κυβέρνηση να τη διαψεύδει. Οι τουρκικές απειλές βρίσκονται στον ορίζοντα. Όπως για την τελευταία διαπραγματευτική ευκαιρία για τη λύση, όπως αναφέρουν, αλλά και για τους 25 χιλιάδες έποικους που θα πάρουν τ/κ ταυτότητα από το νέο έτος, αλλάζοντας το status quo στο πληθυσμιακό.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες και κρίσιμες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα περιμένουμε και την επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και είμαστε έτοιμοι να παραθέσουμε και τις προτάσεις μας επί συγκεκριμένων σημείων.