Δηλώσεις κ. Αλεξίας Σακαδάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής

Η Ε.Ε. διευκρίνισε ότι “σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επικρατούσες συνθήκες, δεν υπάρχουν νέα ενταξιακά κεφάλαια προς άνοιγμα», εκφράζοντας ικανοποίηση για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (Οικονομικές και δημοσιονομικές διατάξεις) στις 30 Ιουνίου 2016 και σημειώνοντας ότι “άλλα κεφάλαια δεν έχουν ανοίξει από τότε”.

Μάλιστα προτρέπει την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στα πλοία και αεροπλάνα από την Κύπρο, εκφράζοντας δυσαρέσκεια που η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και που δεν έκανε τίποτα για την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έστω και αργά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να πράξει το ορθό. Κακώς τόσα χρόνια έδωσε το δικαίωμα στην Τουρκία να πιστεύει ότι χωρίς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της έναντι της Κύπρου θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι ενταξιακές της διαδικασίες.

Παράλληλα δεν μπορούμε να μην κατακρίνουμε την τακτική της Κυβέρνησης, η οποία συμφώνησε με τη Γερμανία ότι το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας θα δημιουργήσει πρόβλημα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη λογική της κυβέρνησης που δεν ξέρει φαίνεται πότε πρέπει να μιλά και πότε να σιωπά. Η υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προτάσσοντας τις συνομιλίες, υποσκάπτει την προσπάθεια που γίνεται – αν γίνεται – για συμμετοχή της ΕΕ στην διάσκεψη της Γενεύης.