*Δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου κ. Έφης Ξάνθου

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα για τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά που δημοσιεύει την τελευταία εβδομάδα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» επιβεβαιώνουν τις έντονες ανησυχίες μας για τις αποτυχημένες προσπάθειες στην πενταμερή διάσκεψη το 2017.

Είναι άξιον απορίας γιατί έπρεπε να περιμένουμε τέσσερα χρόνια για να επιβεβαιωθεί αυτό που υποστήριζε από την αρχή η Ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν αποδέχτηκε ποτέ στο Κράν Μοντανά λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και χωρίς εσαεί μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού σε βάσεις στο νησί.

Συγχαίρουμε τον Φιλελεύθερο για την αποκάλυψη των εγγράφων και τον συγχαίρουμε ιδιαίτερα για την διόρθωση που έχει κάνει στο άρθρο του ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου της 14ης Νοεμβρίου 2021 με τίτλο «Ντοκουμέντα Κραν Μοντάνα: «Δεν φεύγει ο στρατός». Αναφερόμαστε στην διόρθωση στην ηλεκτρονική έκδοση της αρχικής λανθασμένης μεταφοράς της κρίσιμης λεπτομέρειες του ποιος είχε πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην μεταβεί στο Κράν Μοντανά, λίγες μέρες πριν το ναυάγιο, μια απόφαση που έτυχε της μέγιστης εκμετάλλευσης από πλευράς Τουρκίας ως απόδειξη της μη αληθινής στήριξης της όλης προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού και ως αφορμή για να μην μεταβεί και ο Τούρκος και ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα όμως είναι πλέον σαφές πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν μας τα έλεγε πολύ καλά, αφού έως και σήμερα μετά τις αποκαλύψεις, δεν τοποθετείται ξεκάθαρα για τα αποκαλυπτικά έγγραφα. Γιατί επέμενε τόσο πολύ ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Κοτζιάς να μην έρθει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Κραν Μοντανά;  Αναμένουμε από την Κυβέρνηση επιτέλους να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της γύρω από το πολύ σοβαρό αυτό κομβικό σημείο στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Εμείς επιμένουμε στο στόχο για μια ενιαία, δημοκρατική, Ευρωπαϊκή Κύπρο, χωρίς ξένους στρατούς, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, βάσεις ξένων στρατευμάτων και εποίκους, χωρίς εσωτερικά σύνορα και ρατσιστικού τύπου διακρίσεις, με κατοχύρωση όλων των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της μικρής μας χώρας, Έλληνες, Τούρκους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Γι’ αυτή τη λύση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.