Στη στήλη αυτή φιλοξενούνται μέτρα, αποφάσεις ή πράξεις που μπορεί να θεωρηθούν επιτυχίες είτε γιατί αποτελούν υιοθέτηση προτάσεων ή θέσεων του Οικολογικού Κινήματος, είτε γιατί αποτελούν αποτέλεσμα αποτρεπτικής δράσης.

Στη στήλη αυτή θα καταγράφονται επίσης φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις της Κυβέρνησης, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Ημικρατικών Οργανισμών γιατί θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλει (ως Οικολογικό Κίνημα) στη λήψη αυτών των αποφάσεων ή ενεργειών αφού αποδεικνύεται καθοριστική η πίεση που εξασκούμε.

Παρακαλούμε τα αγαπητά μας μέλη, τα οποία έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής ενέργειας ή απόφασης, που μπορεί να θεωρηθεί και ως επιτυχία του Κινήματος, να την αποστέλλουν γραπτώς μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο [email protected] ή στο τηλεομοιότυπο 22512710 με την αναφορά: Για το Οικολογικό Καλαντάρι. Με τη δική σας συνεισφορά θα μεγαλώνει και ο κατάλογος μας.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

(ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ)

 2016

Καλαντάρι Ιανουαρίου

1 Ιανουαρίου –   Το ΡΙΚ ξεκίνησε να μεταδίδει ταυτόχρονα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του και στο ΡΙΚ2 με μετάφραση στην νοηματική γλώσσα, που ήταν διεκδίκηση μας από το 2009.

28 Ιανουαρίου  – Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης αναφορικά με την τροποποίηση του περί Αποβλήτων Νόμου. Σκοπός της πρότασης νόμου ήταν  αφενός να καθοριστεί ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νόμου μόνο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών σ’ αυτόν, και αφετέρου να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων.

Καλαντάρι Φεβρουαρίου

11 Φεβρουαρίου – Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει από το 2011 ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης για τη διάθεση των εσόδων από τις εισπράξεις της δημοπράτησης των ρύπων αποκλειστικά για έργα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σκοπός της πρότασης νόμου όπως ψηφίστηκε είναι η τροποποίηση του νόμου περί της Θέσπισης Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου έτσι ώστε ποσοστό 80% των εσόδων από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου να διατίθενται στο ειδικό Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας και το υπόλοιπο να διατίθεται για άλλους περιβαλλοντικούς σκοπούς. Μέχρι σήμερα μόνο το 50% διατίθεται για περιβαλλοντικούς σκοπούς. Αναμένεται ότι μέχρι το 2020 η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισπράξει μέχρι και σαράντα εκατομμύρια ευρώ από τη δημοπράτηση των ρύπων του θερμοκηπίου.

18 Φεβρουαρίου – Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής η εγγραφή για συζήτηση στο Δ’ Κεφάλαιο της Ολομέλειας του θέματος που κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με τίτλο: «Οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, η ανάγκη διασφάλισης της εφαρμογής των αρχών του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η ανάγκη διασφάλισης της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο είχε απορριφθεί ανάλογη πρόταση των Οικολόγων.

19 Φεβρουαρίου – Μετά από πολλές ενέργειες του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων κ. Γιώργου Περδίκη σε συνεργασία με διαμαρτυρόμενη ομάδα πολιτών, απορρίφθηκε η Ιεραρχική Προσφυγή για ανέγερση πρατήριου βενζίνης στον Άγιο Αθανάσιο, οδός Χαραλάμπους Ευαγόρου, περιοχή Κάφκαλλα -Κυπαρίσσια.

Καλαντάρι Μαρτίου

30 Μαρτίου –    Αλλαγή θέσης κάδου σκυβάλων, μετά από παράπονο ιδιοκτήτριας, από είσοδο οικίας στην Σαλαμιού.

Καλαντάρι Απριλίου

12 Απριλίου –    Μετά από ενέργειες του Προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την παραμέληση του χώρου του πρώην Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αναπήρων επί της οδού 28ης Οκτωβρίου στο Στρόβολο, το Υπουργείο μας έχει ενημερώσει πως έχουν δημιουργήσει διατμηματική Επιτροπή που θα αναλάβει την αποκατάσταση του χώρου και πως έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες διευθετήσεις για την καθαριότητα του.

14 Απριλίου  – Με ψήφους 25 έναντι 21, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την τροποποίηση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών για επέκταση σε 60 μηνιαίες δόσεις, υπό προϋποθέσεις, την καταβολή των χρωστούμενων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών περιλαμβάνει και επιπλέον ελαφρύνσεις για τους ανέργους, τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

14 Απριλίου –    Μετά από την έγκαιρη παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Οικολόγων Πάφου αποκαταστάθηκαν οι παρανομίες στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια με την κατεδάφιση παράνομης ράμπας στην παραλία.

15 Απριλίου –   Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος και του Προέδρου του Κινήματος απετράπη το ψέκασμα χόρτων στην κοινότητα Σταυροκόννου.

21 Απριλίου –    Η Πολεοδομία απέρριψε την αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας  για τη δημιουργία  θεματικού πάρκου κροκοδείλων στην περιοχή Τόχνης – Ψεματισμένου.

Καλαντάρι Μαΐου

6 Μαΐου –         Μετά από πολλές ενέργειες του Βουλευτή και της Επαρχιακής Επιτροπής Λεεμσού του Κινήματος Οικολόγων από το 2011, ο ενσωματωμένος υποσταθμός της ΑΗΚ σε οικία στην οδό Μάρκου Μουσούρη 5 στον Άγιο Αθανάσιο, έχει μετακινηθεί.

10 Μαΐου –        Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Κινήματος, οι αιτήσεις για την επέκταση του λατομείου στην Ανδρολύκου απορρίφθηκαν. Το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε αρνητική Γνωμάτευση.

Καλαντάρι Ιουνίου

2 Ιουνίου –       Οι Οικολόγοι κατάφεραν, εφαρμόζοντας πίεση στον Κοινοτάρχη Κονιών και στο Τμήμα Περιβάλλοντος, να καθαριστεί το μπάζωμα του ρυακιού στον κυκλικό κόμβο Κονιών.

3 Ιουνίου –       Μετά από πολλές προσπάθειες των Οικολόγων Πάφου και πίεση στον Κοινοτάρχη Νέων Δημμάτων και στο Τμήμα Δασών Γιαλιάς, καθαρίστηκαν ογκώδη σκουπίδια που ασυνείδητοι εγκατέλειψαν μέσα σε χαράδρα.

Καλαντάρι Ιουλίου

26 Ιουλίου –      Μετά από καταγγελία για εταιρεία που επιχείρησε να αλλάξει  το εμβαδόν χώρου πρασίνου για δική της χρήση (ανάπτυξη) η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος κινητοποίησε το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας και την επαρχιακή διοίκηση και σταμάτησε τις εργασίες.   

27 Ιουλίου  –    Μετά από ενέργειες του επαρχιακού γραφείου Λεμεσού σε συνεργασία με τον κοινοτάρχη Βουνίου και την ιδιωτική εταιρεία, μετακινήθηκε η σωρός από άσφαλτο που είχε τοποθετηθεί από τον εργολάβο πίσω από την εκκλησία Σωτήρος, μετά από εργασίες που έγιναν στην κοινότητα Βουνίου.

Καλαντάρι Αυγούστου

12 Αυγούστου – Μετά από διαβήματα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία Κύπρου αποφάσισαν να αποστείλουν σκάφος της λιμενικής αστυνομίας το οποίο θα περιπολεί πλέον στη θαλάσσια περιοχή της Τηλλυρίας.

24 Αυγούστου – Το επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δέχθηκε καταγγελία για εκκοπή 2 πεύκων από το Δήμο Λευκωσίας , στην οδό Αυλώνος 9. Μετά από επί τόπου επίσκεψη και σε συνεννόηση με τους παραπονούμενους, αποτρέψαμε το συνεργείο του δήμου να κόψει τα 2 μεγάλα δέντρα. Μετά από διαμάχη με το συνεργείο του Δήμου Λευκωσίας και τους προϊστάμενους του Δήμου, καταφέραμε να σώσουμε τα δέντρα.

25 Αυγούστου – Το επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δέχθηκε καταγγελία πως στην οδό Έκτωρος στην Λευκωσία κόβονται δέντρα. Μετά από επί τόπου επίσκεψη και μετά από μαραθώνια επικοινωνία με τους προϊστάμενους του Δήμου, απετράπη η περαιτέρω κοπή δέντρων. Κόπηκαν 3 ελαιόδεντρα, ενώ μετά  την παρέμβαση μας σώθηκαν δεκάδες δέντρα.

27 Αυγούστου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου, του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δέχτηκε καταγγελία πως η στάθμη του νερού στο φράγμα του Μαυροκόλυμπου στην Πάφο, έπεσε πολύ χαμηλά και κινδυνεύουν τα ψάρια και οι χελώνες να πεθάνουν. Μετά από επιτόπου επίσκεψη  και από επιστολή στο Τμήμα Υδάτων και Τμήμα Αλιείας,  το Τμήμα Υδάτων σταμάτησε την παροχή νερού για άρδευση από το συγκεκριμένο φράγμα. Σε περίπτωση που θα κριθεί αναγκαίο θα μεταφερθεί νερό από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου.

Καλαντάρι Σεπτεμβρίου

7 Σεπτεμβρίου – Μετά από τέσσερα περίπου χρόνια ενεργειών του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενημερωθήκαμε από τους κατοίκους στην περιοχή Περνέρα του Δήμου Λευκωσίας πως αφαιρέθηκε η παράνομη κεραία της MTN από ταράτσα οικοδομής.

19 Σεπτεμβρίου – Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στήριξε το αίτημα των κατοίκων για τοποθέτηση κυρτωμάτων στην οδό Ηλέκτρας στη Λακατάμια με ενέργειες του προς τους αρμόδιους φορείς. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων μας ενημέρωσε πως εγκρίθηκε η κατασκευή 2 κυρτωμάτων. Την απόφαση αυτή θα υλοποιήσει ο Δήμος Λακατάμιας αφού είναι στην αρμοδιότητα του.

Καλαντάρι Οκτωβρίου

21 Οκτωβρίου   –  Ψηφίστηκε η πρόταση νόμου του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη η οποία τροποποιεί τον περί Ενιαίας Διαχείρισης των Υδάτων Νόμου. Σκοπός της πρότασης νόμου όπως αυτή διαμορφώθηκε από την Επιτροπή είναι πριν την έκδοση άδειας έργου υδροληψίας (γεωτρήσεις), άδειας υδροληψίας και άδειας έργου συγκράτησης να εξασφαλίζονται οι απόψεις της οικείας αρχής τοπικής διοίκησης και της αρδευτικής επιτροπείας.

31 Οκτωβρίου – Το δικαστήριο αθώωσε φιλόζωη κάτοικο του χωριού Βάσα Κοιλανίου που κατηγορήθηκε από την αστυνομία ότι τάιζε αδέσποτα ζώα, όταν ένα από αυτά επιτέθηκε σε συγχωριανή της. Η φιλόζωη έτυχε πλήρους υποστήριξης από την Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Καλαντάρι Νοεμβρίου

3 Νοεμβρίου –  Μετά από ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το Δημαρχείο Λεμεσού καθάρισε τα τεμάχια ιδιώτη δίπλα από το Βατί από τα σκουπίδια που είχαν ρίξει τα σκυβαλοφόρα.

3 Νοεμβρίου –  Μετά από ενέργειες του Επαρχιακού Γραφείου Λεμεσού και του Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, σε συνεργασία με Ομάδα Κατοίκων,  απορρίφθηκε η Ιεραρχική Προσφυγή για την ανέγερση πρατηρίου πετρελαιοειδών στον Άγιο Αθανάσιο.

21 Νοεμβρίου – Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στήριξε το αίτημα των κατοίκων για τοποθέτηση κυρτωμάτων στην οδό Ηλέκτρας στη Λακατάμια με ενέργειες του προς τους αρμόδιους φορείς. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων μας ενημέρωσε πως εγκρίθηκε η κατασκευή 2 κυρτωμάτων. Την απόφαση αυτή υλοποίησε ο Δήμος Λακατάμιας.

25 Νοεμβρίου – Μετά από συνεχείς προσπάθειες και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφορικά με τη δυνατότητα απόρριψης των αμιαντούχων υλικών των Βρετανικών Βάσεων στο μεταλλείο Αμιάντου, η Βρετανική Κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην εξαγωγή τους στη Βρετανία.

Καλαντάρι Δεκεμβρίου

1 Δεκεμβρίου – Μετά από ενέργειες του Προέδρου και βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη, επιλύθηκε το πρόβλημα που υπήρχε στις κοινότητες της περιοχής Μαραθάσας σε σχέση με την προσφορά επιμορφωτικών μαθημάτων για την εκμάθηση των τεχνών της καλαθοπλεκτικής, της αγγειοπλαστικής, της υφαντικής και της κεντητικής. Οι κάτοικοι της περιοχής αποτάθηκαν στον κ. Περδίκη διαμαρτυρόμενοι για την αδυναμία του Υπουργείου να προσφέρει τα πιο πάνω αναφερόμενα μαθήματα στις κοινότητες της περιοχής. Από τον Σεπτέμβριο 2016, το πρόβλημα επιλύθηκε.

2 Δεκεμβρίου – Ψηφίστηκε με 46 ψήφους υπέρ και 2 αποχές η πρόταση νόμου «Ο περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων» που κατατέθηκε από τον κ. Γ. Περδίκη και τον κ. Γ. Λιλλήκα. Σκοπός της πρότασης νόμου ήταν τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας, ήταν να διορθωθεί η κατάσταση που δημιούργησε η ψήφιση λίγες εβδομάδες πριν της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ που προνοούσε τον περιορισμό της δυνατότητας του Γενικού Ελεγκτή να διεξάγει διαχειριστικό έλεγχο στον Συνεργατισμό. Η πρόταση νόμου – που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Περδίκη – έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και τη συμβολή του ιδίου του Γενικού Ελεγκτή και επιτρέπει τον αναγκαίο έλεγχο από το Γενικό Ελεγκτή.

5 Δεκεμβρίου – Οι Βρετανικές Βάσεις είχαν πρόσφατα απευθυνθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για να τους επιτραπεί η απόρριψη αμιαντούχων υλικών στο εγκαταλελειμμένο μεταλλείο Αμιάντους στο Τρόοδος. Μετά από αντίδραση (και) των Οικολόγων αναγκάστηκαν να στείλουν τα αμιαντούχα υλικά στη Βρετανία.

  

9 Δεκεμβρίου – Μετά από εισήγηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ενσωματώθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου περί Διενέργειας Εράνων και οι περιβαλλοντικοί και φιλοζωικοί σκοποί, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι είναι νόμιμο βάσει της νομοθεσίας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016.

20 Δεκεμβρίου – Ο Υπουργός Παιδείας σε συνάντηση με το Σύνδεσμο Γονέων του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου, ανέφερε πως το θέμα της στέγασης της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών φαίνεται πως έχει λήξει και πως έχουν ήδη αναζητήσει στέγη σε άλλα κτήρια στην πόλη με τη βοήθεια του Υπουργού Συγκοινωνιών. Επίσης τους διαβεβαίωσε πως θα γίνουν κανονικά οι εγγραφές και πως τα παιδιά θα φοιτήσουν κανονικά στο σχολείο το Σεπτέμβρη. Επιτέλους ο αγώνας και οι προσπάθειες του συνδέσμου γονέων και τη συμπαράσταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαν αίσιο τέλος.

21 Δεκεμβρίου – Μετά από παρέμβαση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργου Περδίκη, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) προέβη σε δωρεάν αναβάθμιση του ηλεκτρικού φορτίου για το καταφύγιο γάτων στον Άγιο Νεόφυτο Πάφου.

Δεκέμβριος –     Με επιστολή του ΚΟΣΠ προς τον αναπληρωτή έπαρχο Αμμοχώστου κ. Αντρέα Κτωρίδη ημερομηνίας 30/6/2015 με θέμα την ασφαλτόστρωση εγγεγραμμένου αγροτικού δρόμου στην κοινότητα Αυγόρου που θα εξυπηρετούσε το βοτανικό πάρκο CYHERBIA (το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του παγκύπρια όπου εμπλουτίζει ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής αλλά και τον τομέα της εκπαίδευσης) και μετά από αρκετή αλληλογραφία προς αρμόδια τμήματα όπως τμήμα πολεοδομίας και οικήσεως, γραμματέα υπουργικού συμβουλίου  ο εν λόγω δρόμος έχει ασφαλτοστρωθεί το Δεκέμβριο του 2016.