Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και την επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κας. Τζέιν Χολ Λουτ, δεν αφήνουν ως φαίνεται πολλά περιθώρια για εξελίξεις στο Κυπριακό. Η αρνητική στάση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων σε συνδυασμό με την Τουρκική προκλητικότητα στέλνουν ένα μήνυμα ανυπαρξίας διάθεσης για επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό.

Εχθές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι είχε ζητήσει από την κα. Λουτ την κατάθεση των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς επί του Πλαισίου Γκουντέρες ως ένα βήμα για να ανοίξει ο διάλογος για το Κυπριακό.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του με την απεσταλμένη του κ. Γκουντέρες, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά του κ. Ακιντζί, γεγονός που ερμηνεύεται ως αρνητική στάση από μέρους της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων για επανέναρξη του διαλόγου.

Την ίδια ώρα που στο εσωτερικό γίνονται αυτές οι διαπιστώσεις, εν αναμονή και της αυριανής σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου, η Τουρκία εξέδωσε Navtex μεταξύ Ρόδου – Κύπρου, ενώ αξιώνει και επικήρυξη των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Στη σύσκεψη που είχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα έκανε λόγο για οδικό χάρτη στον διάλογο με την Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη για προπαρασκευαστικές επαφές για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ενώ ανέδειξε ως εξαιρετικά σημαντικό θέμα την πολιτική ισότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έχει καταγγείλει την τουρκική στρεψοδικία, γιατί ενώ είχε συμφωνηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου ότι πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης θα είχε προηγηθεί εντατική προετοιμασία μεταξύ τους, εντούτοις έσπευσαν να καλέσουν πενταμερή διάσκεψη τον Ιανουάριο του 2017 που δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλουμε δημόσια τον συντονισμό Τουρκίας και ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, καθώς αυτό που επιχειρείται είναι να μην υπάρξει επανεκκίνηση των συνομιλιών, τουλάχιστον αυτή τη χρονική περίοδο.

Καλούμε την Ελληνοκυπριακή ηγεσία να καταγγείλει τη στάση της Τουρκίας σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα, καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιώσει στην αναμενόμενη για την ερχόμενη βδομάδα συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί για την επανέναρξη του διαλόγου πάνω στη σωστή του βάση.