Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στα πλαίσια ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας, θυμίζει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπονται τα κατοικίδια στα αυτοκίνητα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και λόγω διακοπών.

Εγκατάλειψη πρέπει να θεωρείται και η συνήθεια ορισμένων να αφήνουν τα ζώα τους κλειδωμένα στο σπίτι, στη βεράντα ή ακόμα και στην ταράτσα του σπιτιού, με αποτέλεσμα τα ζώα να βασανίζονται και να βασανίζουν με τα γαβγίσματα τους όλη τη γειτονιά.

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη τη στάση αυτή πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι παρά την ηθική, αλλά και νομική υποχρέωση που αναλαμβάνουν υιοθετώντας και μεγαλώνοντας ένα ζώο, δρουν με αυτόν τον απάνθρωπο και απαράδεκτο τρόπο.

Ο νόμος 461/94, στο άρθρο 11, αναφέρει ρητά πως για τα ζώα τα οποία μεγαλώνουν κάτω από τη φροντίδα του ανθρώπου, οι ιδιοκτήτες τους έχουν νομικές υποχρεώσεις σε σχέση με τη διαβίωση, τη διατροφή και την ευημερία τους. Οι ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων ζώων υπόκεινται σε ποινική δίωξη και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, έχει δώσει πολλές μάχες τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής και πέτυχαν να ψηφιστούν προτάσεις νόμων, που αποσκοπούν στην ευημερία και την ορθή φροντίδα των σκύλων. Δεν είναι όμως αρκετός ένας νόμος από μόνος του για να λύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται και έμπρακτη απόδειξη των πολιτών ότι νοιάζονται και αγαπούν πραγματικά τα κατοικίδια ζώα τους. Από τη στιγμή που μια οικογένεια αποφασίζει ότι θα έχει ένα σκύλο στο σπίτι, πρέπει να αποδεχτεί και να αναλάβει τις υποχρεώσεις της. Τα κατοικίδια δεν είναι ούτε Χριστουγεννιάτικα ούτε Πασχαλινά δωράκια, τα οποία εγκαταλείπουμε μόλις περάσουν οι γιορτές και ο πρώτος ενθουσιασμός.

Η λύση στο πρόβλημα είναι – εάν δεν μπορεί η οικογένεια να πάει διακοπές με το σκύλο της – να αφήνονται τα ζώα σε ειδικά ξενοδοχεία, στα οποία τυγχάνουν σωστής φροντίδας ή σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι, όπου το ζώο θα περάσει τις ημέρες των διακοπών σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα αυτό τόσο με εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών όσο και με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, με στόχο να σταματήσει το απάνθρωπο αυτό φαινόμενο, που δε μας τιμά καθόλου ούτε ως κράτος ούτε ως πολίτες.