Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το σχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την ανανέωση των όρων εντολής της στην Κύπρο, προβληματίζουν ιδιαίτερα ως προς την προσπάθεια διασύνδεσης με μια  έκθεση που ζητείται από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Δυστυχώς η πρόταση που υπέβαλαν οι Αμερικανοί για συνολική αξιολόγηση, περιλαμβάνει πέραν της ειρηνευτικής δύναμης και τις συνομιλίες.

Αντί της αναφοράς για συνολική αξιολόγηση, έχει διευρυνθεί το περιεχόμενο της επόμενης έκθεσης που θα υποβάλει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες μέχρι τις 10 Ιουλίου και το ψήφισμα που ετοιμάζεται του ζητά να συμπεριλάβει σ’ αυτή – μεταξύ άλλων – το «πώς οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα, ώστε να προωθήσουν την πολιτική πρόοδο, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα» καθώς επίσης σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επανέναρξη των συνομιλιών. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κρίνουμε ως επικίνδυνη παγίδα τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται σε συνδυασμό με την διασύνδεση των συνομιλιών στο Κυπριακό με την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, από τις τοποθετήσεις της Τουρκίας αλλά και των εδώ εγκαθέτων της ότι επιχειρείται από τουρκικής πλευράς επαναρχίσουν οι συνομιλίες τον Ιούνιο, δηλαδή σε έξι μήνες.

Συνοψίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση, η Κυπριακή ηγεσία αν δεν λειτουργήσει προληπτικά θα κατηγορηθεί ότι δεν συμβάλει στην όποια πρόοδο για το Κυπριακό, άσχετα αν η απραξία για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό είναι ευθύνη της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας.