Ανάμεσα στα κορυφαία ζητήματα που περιλαμβάνει στην ατζέντα της η 5η Σύνοδος Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται στην Κύπρο το απόγευμα, είναι και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, που πλήττει ιδιαίτερα τις χώρες της Μεσογείου. 

Βεβαίως το γεγονός ότι η Σύνοδος των MED7 πραγματοποιείται στην Κύπρο αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την Κύπρο που την αναβαθμίζει και γεωστρατηγικά. Ταυτόχρονα όμως οφείλει η Σύνοδος και οι χώρες που την απαρτίζουν να αφουγκράζονται  τα προβλήματα των λαών της νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι χώρες που απαρτίζουν την Σύνοδο, οφείλουν στο πλαίσιο αυτό της συνεργασίας των χωρών να μην συζητούν μόνο για τις κλιματικές αλλαγές αλλά να εφαρμόζουν και τις ανάλογες πολιτικές.

Χαιρόμαστε πολύ που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προτείνει τη διακήρυξη της Λευκωσίας για τις κλιματικές αλλαγές αλλά αυτό προϋποθέτει να αναλάβει και η κυβέρνηση τις ευθύνες της έναντι των υποχρεώσεων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και του περιορισμού των εκπομπών των θερμοκηπιακών ρύπων. 

Δυστυχώς η Κύπρος είναι μια εκ των χωρών που σε πολιτικές που αφορούν το περιβάλλον και ευρύτερα την οικολογία έχει μείνει πίσω, σε πλείστους από τους τομείς που αφορούν πράσινη πολιτική.