Στις 8 Μαρτίου 1857, με την εξέγερση των γυναικών που εργάζονταν στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, υπό απάνθρωπες συνθήκες, δόθηκε η αφορμή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Οι γυναίκες εργάζονταν επί 15 ώρες την ημέρα, ενώ οι άνδρες είχαν δεκάωρο ημερομίσθιο και δεν είχαν διπλές δουλειές ταυτόχρονα. Παράλληλα, γεννούσαν και μεγάλωναν παιδιά, συχνότατα άρρωστες και φυματικές και η ζωή τους κατά κανόνα δεν ξεπερνούσε την ηλικία των 40 ετών.

Διάφορες γυναικείες οργανώσεις είχαν αρχίσει να τιμούν την ηρωική εξέγερση του 1857, μέχρι που το 1975 επιτέλους ανακηρύχθηκε επισήμως από τον ΟΗΕ η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Έχει περάσει περισσότερος από ένας αιώνας από τότε και δεν έχει επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών. Η έμφυλη βία δυστυχώς ακμάζει ενώ οι συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επικρατούν την τελευταία σχεδόν δεκαετία, έχουν πλήξει κυρίως τις γυναίκες σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είμαστε συνοδοιπόροι και στηρίζουμε τη γυναίκα και τον αγώνα της μέσα στο χρόνο. Η ισότητα αφορά ολόκληρη την κοινωνία και είναι βασικό συστατικό ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους. Η αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων είναι πολυεπίπεδη. Αφορά τις πολιτικές του κράτους, τις αυστηρότερες ποινές από τα δικαστήρια, την παιδεία, τις νομοθεσίες και την πλήρη εφαρμογή τους.

Παρατηρούμε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει θέσει στον πυρήνα των πολιτικών της την προώθηση της ισότητας και αυτό διαπιστώνεται από την ίδια τη σύσταση της παρούσας κυβέρνησης όπου μόνο μια γυναίκα έχει επιλεγεί για το Υπουργικό αξίωμα.

Ακόμα, αναμένουμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει στην ψήφιση νομοθεσιών που θα αναβαθμίζουν τα ζητήματα ισότητας και θα καταργούν την έμφυλη βία.