Ο Συνεργατισμός αποτελεί παγκόσμια μια κοινωνική και οικονομική κατάκτηση των λαών. Συνέβαλε στην αντιμετώπιση της τοκογλυφίας και της ασυδοσίας των κατόχων του πλούτου. Πρόσθετα συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Δεν υπάρχει γωνιά της Κύπρου, ούτε νοικοκυριό, που να μην έκανε χρήση κάποιας Συνεργατικής ζητώντας δάνειο ή να εμπιστευτεί το περίσσευμα ή πολλές φορές και το υστέρημα του για αποταμίευση. Είτε για την απόκτηση κατοικίας, είτε για σπουδές των παιδιών, είτε για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κλπ. Όταν όμως άρχισε να εξελίσσεται σε σημαντικό παράγοντα του τραπεζικού τομέα, φαίνεται αυτό δεν άρεσε, αφού έβλεπαν τα κέρδη τους να μειώνονται. Θα έχαναν έτσι το ολιγοπώλειο τους.
Λόγω δε της τεράστιας σημασίας και σημαντικότητας του Συνεργατισμού ανά το παγκόσμιο, η Γ.Σ. του ΟΗΕ καθόρισε καθόρισε το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου να εορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα του Συνεργατισμού. Φέτος, είναι η 6Η Ιουλίου. Οι διοικούντες το Συνεργατισμό τα τελευταία χρόνια, αυτό το αγνόησαν.
Μιλούσαν με πλήρη απαξιωτικό τρόπο για τον «πρώην Συνεργατισμό» και με εύηχα λόγια και στομφώδη λόγο για το «Νέο Συνεργατισμό». Ο βίος και πολιτεία ενός εκάστου, καταδεικνύει το ενδιαφέρον και τη θέληση για πραγματική αλλαγή, όπου χρειαζόταν. Κάποια δραστικά μέτρα χρειάζονταν να γίνουν για τη βελτίωση και παραπέρα ανάπτυξη του Συνεργατισμού. Όμως τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του αλλά και μπορεί να διερωτάται:
- Πώς θα δικαιολογήσουν αυτοί, που με πολιτικές αποφάσεις και ανεύθυνες πρακτικές, διέγραψαν την μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική κατάκτηση του κυπριακού λαού;
- Πόσο περήφανοι αισθάνονται, όταν δώρισαν σε μια άλλη τράπεζα το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού;
- Αφού υπήρχε κατά τεκμήριο και καλό κομμάτι του Συνεργατισμού, γιατί δεν έκαναν το διαχωρισμό όπως τον έκαναν, και να παρέμενε το υγιές μέρος ως Συνεργατισμός, που θα αποτελούσε και μια πηγή εσόδων για το κράτος και θα του επέστρεφε και τα κεφάλαια που επένδυσε για την ανακεφαλαιοποίηση του;
- Πώς θα σταθούμε μπροστά στα παιδιά που εδώ και για 100 χρόνια, μάθαιναν τη σημασία της αποταμίευσης με το γνωστό «φασούλι – φασούλι γεμίζει το σακούλι»;
- Θα γιορταστεί την 6η Ιουλίου στην Κύπρο η Παγκόσμια Μέρα Συνεργατισμού;
- Ή μήπως θα τελέσουμε το ετήσιο μνημόσυνο του, αφού κάποιοι ήθελαν το τέλος του και τα κατάφεραν;
Όλα αυτά, μόνο αγανάκτηση αλλά και θυμό μπορούν να προκαλούν. Και πολύ περισσότερο για όλους εμάς που ο Συνεργατισμός ήταν μια Ιδεολογία. Όταν αφιερώσαμε πολλά χρόνια υπηρετώντας τον ως αξιωματούχοι αλλά και ως προσωπικό.
Αγανάκτηση, επειδή οι αρμόδιοι στάθηκαν για άλλη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων. Και ας ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες αυτοί που τον διαφέντευαν ως να ήταν δικά τους φέουδα οι τοπικές ΣΠΕ. Να επισημάνω ότι υπήρχαν και αγνοί άνθρωποι και υπεύθυνοι, που παρά τις όποιες κομματικές και πολιτικές παρεμβάσεις, ενεργούσαν κατά τρόπο υπεύθυνο και σωστό. Απόδειξη, το ότι υπήρχε και το υγιές κομμάτι στον παλιό Συνεργατισμό.
Θυμό, γιατί, ενώ πολλές φορές που μιλούσαμε για το επάναγκες να γίνονταν ουσιαστικές αλλαγές σε θέματα διοίκησης, πολιτικών και εταιρικής διακυβέρνησης, όλοι αυτοί που τον διαφέντευαν έβαζαν τροχοπέδη, επειδή θα έχαναν τον έλεγχο, μια που η ανασφάλεια τους δεν τους άφηνε να χάσουν το επίπλαστο «κύρος» τους.
Εμείς οι Συνεργατιστές, καταδικάζουμε όλους όσους προκάλεσαν το κλείσιμο του Συνεργατισμού, από όποιο κόμμα και αν προέρχεται, και είναι γνωστά. Αλλά και την Κυβέρνηση και εκείνα τα κόμματα, που παρά τις φραστικές αιτιάσεις και εύηχα λόγια, στη στιγμή που έπρεπε να επιδείξουν σθένος και να σταθούν με υπευθυνότητα στο ύψος των περιστάσεων, έπαιξαν και πάλι το παιγνίδι κάποιων άλλων.
Το πειραματόζωο Κύπρος, ολοκλήρωσε το στάδιο πειραμάτων με τον ενταφιασμό του Συνεργατισμού. Ταυτόχρονα επιτυγχανόταν και άλλος ένας βασικός στόχος, αυτός της φτωχοποίησης του λαού.
Όλα τα έχουν επιτύχει. Σε όλα υπήρξαν «καλά παιδιά». Συνεπείς στην υποτέλεια τους αλλά και στην ανευθυνότητα τους.
Όσο για την Παγκόσμια Μέρα Συνεργατισμού, διερωτώμαι , τι θα έχουν να πουν;
Η 6η ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ!
*Λουκάς Στυλιανού
Οικονομολόγος
Πρώην Γραμματέας ΣΠΕ Αλάμπρας και
Διευθυντής Τραπεζικών Εργασιών Περιφερειακής ΣΠΕ Λευκωσίας
Μέλος Κ.Ε. Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, της Επιτροπής Δικαιωμάτων Δανειοληπτών και της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων του Κινήματος.