Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή και επανειλημμένα, τη δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ Πάφου και την αναγκαιότητα ύπαρξης μεγαλύτερου ελέγχου στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων της μονάδας αλλά και των αποβλήτων ευρύτερα.

Τώρα, ενημερωνόμαστε από τον Τύπο ότι έχει ήδη υπογραφεί το συμβόλαιο για την κατασκευή νέου κυττάρου στον χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Πάφου, την οποία προωθεί το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Πάφου.

Σε δηλώσεις του εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ο κ. Ορέστης Μάτσας ανέφερε πως «Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε την πολιτεία, για ακόμα μια φορά, αντί να προωθεί και να επενδύει στην ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων στη βάση της Κυκλικής Οικονομίας, να ξοδεύει εκατομμύρια στην συντήρηση ενός στρεβλού και αποτυχημένου μοντέλου διαχείρισης. Η χώρα μας, μέχρι το 2035, είναι υποχρεωμένη να μειώσει την υπολειμματική ταφή στο 10%, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη η νέα επέκταση του ΧΥΤΑ, που θα κοστίσει €3,1 εκατ. και η οποία καμία πρόνοια δεν φαίνεται να έχει για προηγούμενη επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων. Ο αρχικός σχεδιασμός του ΧΥΤΑ προέβλεπε την μετεξέλιξή του σε ΧΥΤΥ, δηλαδή σε χώρο ταφής υπολειμμάτων και όχι απορριμμάτων. Αυτό απαιτεί μια σειρά αποφασιστικών μέτρων από την πλευρά των διαχειριστών, όπως είναι η κατασκευή δομών για επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την τελική τους απόθεση. Η δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στην Πάφο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την διαλογή και κατανομή τους σε επιμέρους εγκαταστάσεις αξιοποίησης όπως είναι η ανακύκλωση, η αναερόβια χώνευση, η ενεργειακή ανάκτηση, η κομποστοποίηση κ.α.. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των υπολειμμάτων που θα οδηγούνταν σε ταφή. Πρέπει να επισημάνουμε ότι, πέρα από τον εξορθολογισμό των δομών της Επαρχίας Πάφου, πρώτη προτεραιότητα για την πολιτεία και τις τοπικές αρχές πρέπει να είναι η ενημέρωση και συμβολή των πολιτών στη μείωση των αποβλήτων που παράγουν, τόσο μέσα από την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, όσο και μέσα από την αξιοποίηση των πράσινων σημείων και του δικτύου ανακύκλωσης.».

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Γεωργίας, ΑΑ & Περιβάλλοντος, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί ο νομός που θα επιβάλει το σύστημα «Πληρώνω όσο πετώ» σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου, όπου δίνεται ουσιαστικό κίνητρο στον κάθε πολίτη και επιχείρηση να αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης των σκουπιδιών του. Το σύστημα αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση της διαχείρισης των απορριμμάτων που δεν οδηγούνται στην ανακύκλωση.

Ευελπιστούμε ότι το μικρό νησί μας θα σταματήσει να βρίσκεται συνεχώς εκτεθειμένο στους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.