Χάρη στη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το Κίνημα μας το 2014 και τη ψήφιση σε νόμο τον Μάρτιο του 2020, πλέον μπορείς να πάρεις το σκύλο σου για βόλτα και/ή λούσιμο σε ΟΛΕΣ τις παραλίες της Κύπρου, εκτός από τις παραλίες που εντάσσονται στο δίκτυο προστασίας «ΝΑΤΟΥΡΑ 2000» (https://tinyurl.com/3tnmk6f3 ) και τις παραλίες λουομένων όπως αυτές καθορίζονται στο κυβερνητικό διάταγμα (https://tinyurl.com/3ce4m7nz). Σημειώνουμε πως η απαγόρευση για τις περιοχές Νατούρα, ισχύει ολόχρονα, ενώ για τις περιοχές λουομένων όπως αναφέρεται στο διάταγμα.

Ο Υπουργός Μεταφορών εκδίδει κάθε χρόνο διάταγμα με το οποίο κηρύσσονται οι παραλίες λουόμενων για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Συνήθως ισχύει για την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο και μεταξύ των ωρών 6πμ – 8:30μμ. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις τον σκύλο σου για βόλτα και/ή λούσιμο στις παραλίες λουόμενων τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου και για τους μήνες που ισχύει το διάταγμα στις ώρες που δεν ισχύει η απαγόρευση (πρωινό ή βραδινό περίπατο).

Χρειάζεται προσοχή από τους ιδιοκτήτες σκύλων καθότι χρόνο με χρόνο ενδέχεται να τροποποιείται το διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών. Για παράδειγμα μια παραλία που μέχρι το 2022 δεν ήταν παραλία λουόμενων, μπορεί να κηρυχθεί παραλία λουόμενων στο διάταγμα που θα εκδοθεί το 2023. Καλό είναι κάθε χρόνο να ενημερωνόμαστε για το κυβερνητικό διάταγμα.

Επίσης καλούμε το κοινό να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων καθώς δεν έχουν εναρμονιστεί με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων μας αναφέρθηκε ότι ο μόνος χώρος που επιτρέπεται η πρόσβαση σκυλιών σε παραλία είναι η τοποθεσία μεταξύ του «fence Alexander Baracks» και πριν το «Δεκέλεια diving club». Η περιοχή είναι κατά πλειοψηφία βραχώδης.

Μέχρι τις 31/3/2020 – στη βάση προηγούμενης νομοθεσίας που εισηγήθηκαν οι Οικολόγοι – οι σκύλοι επιτρέπονταν σε μία παραλία ανά επαρχία, πράγμα που ήταν πολύ περιοριστικό. Σε δηλώσεις της η συντονίστρια της ομάδας δράσης για τα ζώα κ. Ανθή Μουζούρη αναφέρει πως: «Καλούμε όλους τους δήμους και κοινότητες να συμμορφώνονται με την σχετική νομοθεσία. Όπως επίσης και τους συμπολίτες μας να μας καταγγέλλουν τα περιστατικά τυχόν παραβίασης του νόμου για τις παραλίες. Γενικά, κρίνουμε ότι παρά την μέχρι σήμερα πρόοδο η Κύπρος βρίσκεται πολύ πίσω στο θέμα αυτό. Επιβάλλεται να αλλάξουν ακόμα πολλά. Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να προωθούμε τα δικαιώματα των ζώων και των ιδιοκτητών τους, στην απόλαυση της θάλασσας και της παραλίας».

Οι κηδεμόνες σκύλων μαζί με τα κατοικίδια τους μπορούν να δροσιστούν παρέα και στις επτά οργανωμένες παραλίες για σκύλους που βρίσκονται στις πιο κάτω επαρχίες:

Στην επαρχία Λευκωσίας, η παραλία σκύλων είναι στην τοποθεσία Στερατζιά στον Κάτω Πύργο, στην Λάρνακα είναι η τοποθεσία Κασιανές και στην επαρχία Αμμοχώστου είναι η τοποθεσία Γλυκύ Νερό του Δήμου Παραλιμνίου.

Στην επαρχία Πάφου, έχουν καθοριστεί ως παραλίες σκύλων, η παραλία βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια και η παραλία στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό της Πάφου.

Στην επαρχία Λεμεσού καθορίζεται, η παραλία 6, στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι και η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου, είναι οι δύο «ανοιχτές» για τους κηδεμόνες και τα κατοικίδια ζώα παραλίες που έχουν καθοριστεί ως οργανωμένες παραλίες σκύλων.

Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον περί Σκύλων νόμο.