Οι συμπολίτες μας, εξακολουθούν να εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για διάφορα σκευάσματα εμβολίων, λόγω περιστατικών θρομβώσεων ή και θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Η περίπτωση του πρώτου περιστατικού θρόμβωσης που προκάλεσε απώλεια ζωής πρέπει να προβληματίσει τις αρχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πολίτες να ανησυχούν σε σχέση με το θέμα του εμβολιασμού.

Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, o OAY και ο ΟΚΥπΥ στα πλαίσια του ΓεΣΥ πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν προγράμματα, μέσα από τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για να επιληφθούν των θεμάτων που προκύπτουν και ιδίως στις ομάδες υψηλού ρίσκου του πληθυσμού ούτως ώστε να ελέγχονται αυτές οι ομάδες σε σχέση με την προδιάθεση για θρομβώσεις ή θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Όπως ανέφερε και το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, οι περιπτώσεις θρομβώσεων λόγω του εμβολίου AstraZeneca, πρέπει να προβληματίσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά και το Υπουργείο Υγείας, ενώ την ίδια ώρα ζητεί όπως προβούν σε αλλαγές συστάσεων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως η πρόληψη και η σωστή παρακολούθηση των εν λόγω ατόμων και όχι μόνο είναι σημαντικά. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να θρηνούμε θύματα.

Θέλουμε να συνδράμουμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας στο ΓεΣΥ. Δεν θα ήταν άτοπο, να υπάρχει ειδική γραμμή στους εμβολιασθέντες στην κάθε επαρχία, για να γίνεται άμεση ειδοποίηση των αρχών για τα όποια προβλήματα ή επιπλοκές παρουσιάζονται μετά της χορήγηση οποιουδήποτε σκευάσματος.

Πρέπει επίσης να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των εμβολιασθέντων και να υπάρχει άμεση παροχή ιατρικής περίθαλψης σε άτομα που παρουσιάζουν επιπλοκές.