«Καμία αίτηση για Άδεια Οικοδομής για το τεμάχιο» στο οποίο εκτελούνται οικοδομικές εργασίες δεν έχει δώσει η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, σύμφωνα με επιστολή της ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2018, η οποία κοινοποιήθηκε στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Πρόκειται για την πολύ γνωστή υπόθεση που εξέτασε πρόσφατα και η Κοινοβουλευτική επιτροπή Γεωργίας και αφορά τις εργασίας της εταιρείας Α/ΦΟΙ ΠΑΤΤΙΧΗ σε περιοχή προστασίας της φύσης. 

Να σημειώσουμε ότι  το 2015 είχαμε δώσει ένα αγώνα προκειμένου να επιτύχουμε την απομάκρυνση των παράνομων υποστατικών εταιρείας η οποία επιχείρησε χωρίς σχετική άδεια να δημιουργήσει εργοστάσιο εμφιάλωσης και εμπορίας νερού. 

Σήμερα διαπιστώνεται ότι οι αρχές ανέχτηκαν μια μεγάλη παρανομία. Η εταιρεία πέραν του ότι ενεργεί χωρίς άδειες, προχωρεί και σε απόρριψη μπάζων σε περιοχή Natura στον Αγ. Θεόδωρο Αγρού. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και  το γεγονός ότι η εταιρεία παρανόμως προχώρησε σε οικοδομικές εργασίες. Για την καταστροφή που προκαλούν αυτές οι εργασίες  οι κάτοικοι και η αρχή της κοινότητας έχουν αντιδράσει ιδιαίτερα έντονα.

Εκτός από τα πιο πάνω, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι το Τμήμα Υδάτων έδωσε και άδεια άντλησης δεκάδων επιπλέον τόνων νερού στην εν λόγω εταιρεία, αυξάνοντας τις ποσότητες της από 10 σε 40 χιλιάδες τόνους. Η άντληση αυτή έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους κατοίκους, πολλές πηγές της κοινότητας να έχουν στερέψει από την υπεράντληση. 

Το αξιοσημείωτο που ακούσαμε στο παρασκήνιο της τελευταίας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής γεωργίας για το θέμα, είναι ότι για την αδειοδότηση της συγκεκριμένης επιχείρησης είχε εξασκήσει σοβαρές πιέσεις βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος από την επαρχία Αμμοχώστου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους, να δράσουν άμεσα. Πρόκειται για δραστηριότητες που γίνονται διπλά σε μια κεντρική οδική αρτηρία (Παλαιχωρίου -Αγρού) και είναι τόσο εξόφθαλμες που μόνο ως προκλητικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Απαιτούμε λοιπόν να σταματήσει η οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, να επανεξεταστούν τα στοιχεία και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που παρανόμησαν. Ζητούμε την ανάκληση των αδειών και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.