Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως γινόταν παράνομη παγίδευση πουλιών για οικονομικούς λόγους.

Δυστυχώς κάποιοι ασυνείδητοι περιφράσουν τις επαύλεις και με δίκτυα για να αποτρέψουν την είσοδο φιδιών στην περιουσία τους.

Πρόκειται για μια απάνθρωπη και σκληρή πρακτική, που επιφέρει αργό θάνατο όχι μόνο σε φίδια αλλά και πολλά άλλα είδη της πανίδας μας.

Σε επιτόπου επίσκεψη μας σε μια νεόκτιστη, πολυτελή έπαυλη στα Νέα Δήμματα της Πάφου (κοντά στο παρεκκλήσι προφήτη Ηλία), εντοπίστηκε δίκτυ στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί και πεθάνει πολλές σαύρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μας είχε γίνει καταγγελία παλαιότερα για ένα μικρό γεράκι (σιαχίνι) που είχε εγκλωβιστεί και πέθανε αβοήθητο από αυτή την παράνομη ενέργεια.

Στον ίδιο χώρο, ιδιοκτήτης θερμοκηπίου πέταξε σωρούς από πλαστικά απόβλητα σε απόκρημνη πλαγιά, τα οποία με τις πρώτες βροχές καταλήγουν κατευθείαν στην θάλασσα. Πρόκειται φαίνεται για επαναλαμβανομένη, μακροχρόνια παράνομη απόρριψη σκυβάλων, με τις κακές συνέπειες για το περιβάλλον να είναι έκδηλες στην παρακείμενη παραλία.

Καλούμε το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Ταμείο Θήρας, την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και την Κοινοτική Αρχή όπως προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθούν οι παρανομίες στην περιοχή και να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης για το παράνομο των πράξεων που έχουμε περιγράψει.