Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από την επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973, γεγονός που αποτελεί την κορυφαία πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της φασιστικής χούντας.

Με απαράμιλλο σθένος, οι ηρωικοί φοιτητές αντιτάχθηκαν απέναντι στο φασισμό και τη βία. Η επέτειος της εξέγερσης του πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973, αποτελεί την κορυφαία πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της φασιστικής χούντας.

Υπενθυμίζουμε, ότι η χούντα των Αθηνών είχε εκείνη την εποχή δημιουργήσει στην Κύπρο την ΕΟΚΑ Β’, η οποία με τη δράση της δημιούργησε συνθήκες διχασμού και προετοίμασε το έδαφος για την διεξαγωγή του πραξικοπήματος εναντίον της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η χούντα των Αθηνών οργάνωσε και εκτέλεσε το πραξικόπημα του 1974, το οποίο στάθηκε η αφορμή για την διεξαγωγή της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου, που επέφερε την κατοχή του 36% των εδαφών της Κύπρου έκτοτε.

Σε ένα κόσμο γεμάτο με νέες κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις, δεν αρκεί βέβαια η μνήμη ή η καταδίκη για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του νεοφασισμού. Απαιτείται δράση και αντιπρόταση, αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων και της κοινωνίας και απαντήσεις στις μεγάλες και δικαιολογημένες ανησυχίες των πολιτών.

Καλούμε τον κυπριακό λαό αυτές τις μέρες μνήμης, να αναλογιστεί πόσο κακό, πόνο και συμφορά έφεραν στην Κύπρο η Χούντα των Αθηνών, το πραξικόπημα, η εισβολή, άλλα και τις συνέπειες που επέφεραν δικτατορικά και φασιστικά κινήματα και κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο.