Ως Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών είμαστε σαφώς υπέρ των μέτρων για τη συμφιλίωση μεταξύ των ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικές εθνικές κοινότητες και θρησκευτικές ομάδες. Μέσα στο πλαίσιο αυτό έχουμε εισηγηθεί συγκεκριμένα μετρά ακόμα και προτάσεις νόμου ώστε να προωθείται η έννοια της συμφιλίωσης και της συνύπαρξης.

Διαβάζοντας το άρθρο που δημοσίευε στη χθεσινή έκδοση της η εφημερίδας «Σημερινή» για λειτουργία δικοινοτικής επιτροπής δεοντολογίας που θα καταρτίσει κατάλογο “απαγορευμένων” λέξεων, δημιουργούνται κάποια εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τα κριτήρια βάσει των οποίων θα καθοριστούν αυτές οι λέξεις.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραχάραξη ιστορικών γεγονότων, μέσω ενός εγχειρίδιου– γλωσσάρι το οποίο θα δοθεί στους δημοσιογράφους προκειμένου να αποφεύγεται η χρήση λέξεων. Δέον να “απαγορεύονται” λέξεις και εκφράσεις που προάγουν το φυλετικό μίσος, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό μέσα από αυτό το γλωσσάρι να αποκτήσουν νομιμοποίηση οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνώς αναγνωρισμένων Αρχών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν μπορεί κανένας κώδικας δεοντολογίας να διαγράψει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκιά στην Κύπρο κοκ.

Θεωρούμε αναγκαίο με την ευκαιρία αυτή να επαναφέρουμε το θέμα της τεράστιας σημαίας του ψευδοκράτους που μολύνει τον Πενταδάκτυλο και του εθνικιστικού συνθήματος που την συνοδεύει. Μήπως στο πλαίσιο της ίδιας επιτροπής συμφιλίωσης συζητείται η αποκαθήλωση αυτού του συμβούλου μισαλλοδοξίας και εθνικισμού;