Ο Συνεργατισμός στην Κύπρο έχει τελειώσει οριστικά και η σφραγίδα του ξεπουλήματος του αναγράφει «Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη». Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλομέτοχος (δηλαδή το κράτος), σταμάτησε την εκατονταετή και πλέον πορεία της τράπεζας που γονείς και οι παππούδες μας με κόπο και ιδρώτα έχτισαν.

Ο στόχος των Κυβερνώντων επετεύχθη. Εξυπηρετώντας συμφέροντα ημετέρων, ξεπούλησαν τον Συνεργατισμό και κατάφεραν με μυστικές διαδικασίες για τις οποίες μόνη πηγή πληροφόρησης ήταν ο Τύπος, να φορτώσουν στους πολίτες αλλά και στις επόμενες γενιές δισεκατομμύρια ζημιές.

Πολύ φοβούμαστε ότι τα χειρότερα έπονται. Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι αρέσκεται στην απραξία, συνέπειες της οποίας ζούμε τις τελευταίες μέρες με τον Συνεργατισμό. Διερωτόμαστε πραγματικά τι θα γίνει εν τέλει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο ούτω καλούμενο νέο και ισχυρό τραπεζικό σχήμα που δημιουργήθηκε. Έχει ελεγχθεί αν πραγματικά η Ελληνική Τράπεζα είναι σε θέση να εξασφαλίσει αύξηση του κεφαλαίου της κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να έχει υψηλό δείκτη κεφαλαίων όπως απαιτείται από τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές ή αρκέστηκαν απλά σε διαβεβαιώσεις; Πόσοι εκ των υπαλλήλων του Συνεργατισμού θα μείνουν άνεργοι; Πόσο θα στοιχίσει στα δημόσια οικονομικά το σχέδιο εθελουσίας αφυπηρέτησης; Θα τύχουν αποζημίωσης και όσοι παράτυπα και παράνομα προσλήφθηκαν;

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε το δίκαιο αίτημα των πολιτών, το οποίο πρώτοι καταθέσαμε δημόσια και αφορά στη διερεύνηση των αιτιών που έφεραν τον Συνεργατισμό στη σημερινή κατάσταση, ούτε το αίτημα του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος έγκαιρα προειδοποίησε για από τον Οκτώβριο του 2017 για όσα σήμερα τεκταίνονται, για σύσταση ερευνητικής επιτροπής.

Είναι ευθύνη του Γενικού εισαγγελέα να διορίσει ερευνητική επιτροπή, αφού στο θέμα των ποινικών ευθυνών να εμπλέκονται και εν ενέργεια υπουργοί.