Ο Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού κ. Κυριάκος Κούρρης και ο Συντονιστής Επαρχιών Λεμεσού-Πάφου κ. Αντρέας Ευλαβής επισκέφθηκαν τις πιο πάνω κοινότητες και είχαν συναντήσεις με τους κοινοτάρχες και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Διαπιστώθηκε από κοινού ότι η εγκατάλειψη αλλά και η αδιαφορία από το κράτος για τις ορεινές κοινότητες μας, είναι εμφανής.

Επίσης, εντοπίστηκαν προβλήματα στη διαχείριση σκουπιδιών και αδρανών υλικών. Παρόλο που δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν Πράσινα Σημεία σε ολόκληρη την Κύπρο, στην ορεινή Λεμεσό δεν έγινε απολύτως τίποτα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το Πελένδρι ήταν η πρώτη κοινότητα που ζήτησε την κατασκευή Πράσινου Σημείου. Η κατασκευή του όμως ναυάγησε, όχι για ουσιαστικούς, αλλά για τεχνικούς λόγους.

Καθολικό είναι ακόμα το αίτημα των ορεινών κοινοτήτων για την επαναφορά του επιδόματος τους που αποκόπηκε λόγω οικονομικής κρίσης.

Εκτός αυτών, οι κοινότητες ζητούν κίνητρα για την καταπολέμηση της αστυφιλίας και για την παραμονή των νεαρών ζευγαριών στις κοινότητες, αλλά για να επιτευχθεί αυτό, το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει τα νεαρά ζευγάρια με ουσιαστικά κίνητρα για στέγαση αλλά και επαγγελματική δραστηριότητα.

Περαιτέρω, καταγράφεται ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των καλλιεργειών. Οι γεωργοί πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις γεωργικές τους δραστηριότητες.

Εν κατακλείδι, οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων περνούν δύσκολα και ως εκ τούτου ζητούν από το κράτος να σταθεί δίπλα τους για να επιβιώσουν και να παραμείνουν ζωντανές.