Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει πληροφορηθεί πως επτά γύπες στη Λεμεσό έχουν βρει τραγικό τέλος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι γύπες έχουν βρεθεί στην περιοχή Παραμαλιού / Στερακόβου στην Επαρχία Λεμεσού με τις πρώτες ενδείξεις να λένε πως η αιτία θανάτου είναι η κακόβουλη δηλητηρίαση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν περισυλλέξει τα πουλιά και τα έστειλαν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για νεκροψία. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε πως έχουν σταλεί δείγματα σε εργαστήρι στο εξωτερικό για να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου τους, αφού επικρατεί έντονη ανησυχία από τους αρμοδίους για τους ξαφνικούς αυτούς θανάτους.

Ο Πτηνολογικός Συνδέσμος Κύπρου με ανακοίνωση του ενημερώνει πως τρεις από τους γύπες που έχουν δηλητηριαστεί, ήταν πουλιά που απελευθερώθηκαν στην Κυπριακή φύση στα πλαίσια του επιτυχημένου προγράμματος ΓΥΠΑΣ, που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, ενώ οι άλλοι τρεις ήταν πουλιά από τον εξαιρετικά μειωμένο Κυπριακό πληθυσμό και ο ένας γεννήθηκε στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού και αυτός απελευθερώθηκε στη φύση.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανησυχεί πολύ γι’ αυτό το φαινόμενο λόγω πιθανής εξάλειψης αυτού του σπάνιου είδους γυπών (Gyps fulvus), αφού ο αριθμός τους δεν ξεπερνά  τους 30. Εάν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό η θανάτωση των πουλιών θα έχουμε έναν τραγικό επίλογο.

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως διαλευκάνουν άμεσα αυτήν την υπόθεση και όπως βρουν την αιτία που προκάλεσε το θάνατο αυτών των πουλιών και να τιμωρήσουν τους ενόχους. Επίσης πρέπει οι αρμόδιοι να λάβουν  άμεσα μέτρα για αποφυγή άλλων θανάτων.