Αποτροπιασμό προκαλούν φωτογραφίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που παρουσιάζουν τον θάνατο ενός σκύλου που βρήκε φρικτό τέλος αφού αφέθηκε να πεθάνει αβοήθητος και ξεχασμένος χωρίς φαγητό και νερό στους χώρους προσωρινής κράτησης σκύλων σε κοινοτικό συμβούλιο στην επαρχία Αμμοχώστου.

Μετά και από δική μας παρέμβαση, ξεκίνησε ερευνά από την Αστυνομία των Ζώων της Επαρχίας Αμμοχώστου για το νέο περιστατικό θανάτωσης ζώου.

Θυμίζουμε ότι, βάση νόμου, όλοι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι υπόχρεοι να τηρούν κατάλληλους και εγκεκριμένους  χώρους κράτησης για τα αδέσποτα ζώα. Παρόλα αυτό όχι μόνο δεν τηρούνται αλλά αρκετοί χώροι είναι κολαστήρια και αρκετά ζώα να οδηγούνται  ακόμα και στον θάνατο.

Η Ανθή Μουζούρη, συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα δικαιώματα των Ζώων του Κινήματος δήλωσε ότι «Το περιστατικό αυτό μας έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα, καθώς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε διεξάγει πρόσφατα ερεύνα για το αν τηρείται ο νόμος για την τήρηση εγκεκριμένων χώρων κράτησης από τους Δήμους και Κοινοτικές Αρχές. Με απογοήτευσή μας διαφάνηκε πως ελάχιστοι χώροι είναι εγκεκριμένοι, ενώ αρκετοί Δήμοι/ Κοινότητες δεν κατέχουν καν χώρους κράτησης και αυτό εντοπίζεται ιδιαίτερα στις Κοινοτικές Αρχές.

Καλούμε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, που είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες για να ελέγχουν και να εγκρίνουν τους χώρους κράτησης για τα αδέσποτα, να προβούν επιτέλους σε αυτούς τους ελέγχους για να σταματήσουν αυτές οι βάναυσες πράξεις απέναντι στα ζώα.

Ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και απόδοση δικαιοσύνης για αυτή την ψυχή που είχε αυτή την οδυνηρή κατάληξη. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θα προβούμε στις απαραίτητες συναντήσεις με τους εμπλεκομένους φορείς ώστε να αποτρέψουμε παρόμοια περιστατικά. Καλούμε επιπλέον τους πολίτες που γνωρίζουν για τέτοιους ακατάλληλους χώρους κράτησης να το καταγγέλλουν άμεσα στις Αρμόδιες αρχές (Αστυνομία και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες) ή να επικοινωνούν με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για να αναλαμβάνουμε εμείς δράση».