Κατάφερε να κερδίσει ο Ενρτογάν και έθεσε το δικό του χρονοδιάγραμμα σε σχέση με το κυπριακό και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, πάντα με βάση τις δικές του απαιτήσεις.  Αυτό έκανε σαφές με τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε εκδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συμφωνεί ότι τα παθήματα του παρελθόντος επιβάλλουν μια πιο σωστή προετοιμασία για επιστροφή στις συνομιλίες, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί τα μηνύματα του Προέδρου που υπονοούν ότι κάποιοι βιάζονται για την επιστροφή στον διάλογο, καθώς αυτά μόνο με ένα τρόπο μπορούν να γίνουν δεκτά. Με το σκεπτικό ότι υπήρξε αδυναμία να καταφέρει ο Πρόεδρος να επαναρχίσει τις συνομιλίες, αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι. 

Το γεγονός ότι η κυπριακή ηγεσία βρίσκεται σε μια πλήρη σύγχυση σε σχέση με το πλαίσιο Γκουντέρες, το οποίο ο Ακιντζί θέλει να θεωρηθεί ως μια ενδιάμεση συμφωνία δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Επιπλέον είναι αντιληπτό ότι υπήρξε χρόνος για προετοιμασία, εφόσον η χρονική στιγμή όπου σταμάτησαν οι συνομιλίες είναι γνωστή. Εκείνο που δεν υπήρξε όλο αυτό το διάστημα, είναι ισχυρά βήματα που να αναγκάζουν την Τουρκία να σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι θα ασχοληθεί με το κυπριακό μετά τις 24 Ιουνίου,  δηλαδή μετά τις εκλογές στην χώρα.

Το κύριο βέβαια θέμα δεν είναι το πότε θα ασχοληθούν ξανά οι Τούρκοι με το κυπριακό , αλλά το πως. Εμείς δεν βλέπουμε ένα λόγο που να μας κάνει αισιόδοξους ότι κάτι θα αλλάξει στην τουρκική στάση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών βλέπαμε τις εξελίξεις αυτές μπροστά μας και είχαμε προειδοποιήσει. Αν θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος καλό είναι, εκτός από δηλώσεις, να αλλάξει στάση έναντι των τουρκικών απαιτήσεων.