Ο κάθε ένας φέρει ατομική ευθύνη να έχει μια υπεύθυνη στάση για τα πλαστικά μιας χρήσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρος Ιερόθεος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα με αυτορύθμιση θα πρέπει να το επιβάλει η Πολιτεία.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργο Περδίκη, την Αναπληρώτρια Πρόεδρο Έφη Ξάνθου και τη Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων Μαρία Κολά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι συζήτησαν και για την κλιματική αλλαγή, για τον Αμαζόνιο και σε επίπεδο τοπικό τι μπορούμε να κάνουμε στην Κύπρο.

Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των πλαστικών μιας χρήσης. «Είναι ένα από τα θέματα που έχει η Κύπρος και είναι ένα από τα θέματα που μπορεί να κάνει τη διαφορά ο κάθε πολίτης με τη δική του συμπεριφορά», είπε.

Είναι, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «από τα θέματα που πρέπει να υπάρχει πρώτα σωστή ενημέρωση και μετά να καταλάβει ο κάθε ένας ότι έχει ο ίδιος την ευθύνη». Πρέπει ο κάθε ένας εκεί που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά του να το κάνει, είπε.

Από την άλλη, πρόσθεσε, «κατά τη δική μου γνώμη εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα με αυτορύθμιση, πρέπει να το επιβάλει η Πολιτεία».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ανέφερε ότι «για κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο είναι σοκαριστικό να βλέπει τόση σπατάλη πλαστικού» και έκανε αναφορά στα ποτήρια και στα κύπελλα μιας χρήσης.

Είναι, είπε, μια δράση που πρέπει να γίνει σε επίπεδο εθνικό. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνει και μέσω του σχολείου, κάτι που  θα δώσει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και επικοινωνία με εστιάτορες, ξενοδόχους και άλλες επιχειρήσεις, «να περάσει ένα μήνυμα».

Σε ερώτηση για την προώθηση σε επίπεδο ΕΕ νομοθεσίας για τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης, ο κ.Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αφορά τα πλαστικά καλαμάκια, τις μπατονέτες αλλά και ότι «ένα μεγάλο μέρος έχει να κάνει και με τα αλιευτικά εργαλεία».

Έδωσε το παράδειγμα των διχτυών των ψαράδων. «Από το σύνολο των πλαστικών που ρυπαίνουν τις θάλασσες, τα αλιευτικά εργαλεία αποτελούν το 27%», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό έχει να κάνει με την ενημέρωση». Πρέπει, ανέφερε, να γνωρίζουν οι ψαράδες ότι θα πρέπει να πετάξουν τα αλιευτικά τους εργαλεία στον σωστό χώρο για να ανακυκλωθούν.

Αναφορά έκανε στη σημασία της ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι από την άλλη θα πρέπει να υπάρξει και στοχευμένη δράση.

«Αν μπορεί να γίνει σε επίπεδο αυτορύθμισης ακόμη καλύτερα. Αλλά, η πείρα δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο όταν υπάρχει ένα οικονομικό μέτρο ο πολίτης φέρεται αναλόγως», είπε και έδωσε το παράδειγμα της χρέωσης για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.

Σε ερώτηση για τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει η Κομισιόν για παράδειγμα στην ευαισθητοποίηση ψαράδων για τον σωστό τρόπο απαλλαγής τους από παλιά αλιευτικά εργαλεία, διευκρίνισε ότι «όταν αποφασίζεται μια ευρωπαϊκή οδηγία τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για να την εφαρμόσουν».

Εμείς, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «είμαστε πάντα εκεί για να βοηθήσουμε για ό,τι χρειαστεί», δίνοντας το παράδειγμα της τεχνογνωσίας.

Σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, γίνονται πολλές φορές καμπάνιες κεντρικά, αλλά η κάθε χώρα μπορεί να έχει στοχευμένες δράσεις ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων ανέφερε αναφορικά με τη συνάντηση ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι ενημερωθήκαμε για τις δράσεις της ΕΕ ιδίως στα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τη δράση στον Αμαζόνιο».

Αλλά, είπε ο κ. Περδίκης, «είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση για το ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες εδώ στην Κύπρο, τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών».

«Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας ιδιαίτερα αυτή την χρονιά που είναι κρίσιμη για πολλά παγκόσμια και τοπικά περιβαλλοντικά θέματα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν από την συνάντηση πήρε ιδέες για προώθηση θεμάτων στη Βουλή ο κ. Περδίκης απάντησε: «Και σε επίπεδο νομοθετικό και σε επίπεδο πρακτικό».

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/09/2019 20:00