Η προεκλογική «δέσμευση» του Προέδρου Αναστασιάδη και του Yπουργού κ. Ιωνά Νικολάου για δημιουργία «αστυνομίας για τα ζώα», η οποία θα μπορεί επιτέλους να διαχειρίζεται τα ιδιαίτερα προβλήματα που ανακύπτουν από την πλημμελή φροντίδα και εκπαίδευση σκυλιών και άλλων κατοικίδιων ζώων, αλλά και να επεμβαίνει έγκαιρα όταν προκύπτουν θέματα παραβίασης της ευημερίας των ζωών, για να αποτρέπονται τα χειρότερα τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους, τελικά αποδείχθηκε προεκλογικό πυροτέχνημα.

Άλλο ένα παράδειγμα της αναλγησίας της πολιτείας αποτελεί η χθεσινή είδηση του περιστατικού στο Κίτι, που όπως έγινε γνωστό ένα σκυλί βρήκε φρικτό θάνατο καθώς άγνωστα πρόσωπα πυρπόλησαν το κλουβί του.

Η Αστυνομία διερεύνησε το περιστατικό ωστόσο δεν εντόπισε στοιχεία που να οδηγούν στον ένοχο ή τους ενόχους, αναφέρθηκε. Ταυτόχρονα, σε ένα δεύτερο περιστατικό κακοποίησης ζώων που διερεύνησε η Αστυνομία στην Πάφο, αποδείχθηκε ότι δύο σκυλιά αφέθηκαν χωρίς τροφή και νερό, γεγονός που ανάγκασε ευαισθητοποιημένους πολίτες να καταγγείλουν το περιστατικό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υπενθυμίζουμε απλά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προεκλογική δέσμευση του για δημιουργία αστυνομίας για τα ζώα, αλλά απαιτούμε πλέον την υλοποίηση της, εδώ και τώρα! Είναι εμφανές ότι αν υπάρχει αυτό το τμήμα της Αστυνομίας, το οποίο είχε σωστή κατάρτιση και ασκούσε στοχευμένους ελέγχους, πιθανόν πολλά από τα περιστατικά, όπως τα πιο πάνω, να είχαν προληφθεί ή στην περίπτωση της καύσης του ζώου να είχε εξιχνιαστεί.

Επιτακτική ανάγκη είναι και η άμεση τροποποίηση του περί σκύλων νόμου, τόσο για καλύτερο έλεγχο και διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν από την ιδιοκτησία σκυλιών, όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η παράνομη εκτροφή και κατοχή σκύλων, η βάναυση θανάτωση τους ή εγκατάλειψη τους.

Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε την ανάγκη κατοχύρωσης τόσο των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συμβίωση ζώων και ανθρώπων.