Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρατηρούμε με λύπη μας τα δυο μεγάλα κόμματα να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο, χωρίς να προβαίνουν σε ουσιώδεις κινήσεις.

Αντί το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ και ο κυβερνών ΔΗΣΥ – με το Προεδρικό – να προβαίνουν σε αλληλοκατηγορίες για εσωτερική κατανάλωση, οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη ώστε να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες με πρώτη την άμεση ανάκληση των υπηκοοτήτων των Καμποτιανών και όλων των άλλων ύποπτων πολιτογραφήσεων.

Το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ και το Προεδρικό θυμήθηκαν τώρα τις ύποπτες πολιτογραφήσεις της κυβέρνησης Χριστόφια προκαλεί ερωτηματικά. Γιατί άργησαν εννιά χρόνια να μιλήσουν για αυτές τις πολιτογραφήσεις; Μήπως γιατί σε αυτές τις υποθέσεις εμπλέκονται παράγοντες του τότε αντιπολιτευόμενου κόμματος με ξεχωριστό παράδειγμα τον τότε Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη;

Επαναλαμβάνουμε πως η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας της παραχώρησης υπηκοοτήτων σε Καμποτιανούς, είναι τόσο ξεκάθαρη και τα γεγονότα τόσο κρυστάλλινα, που θα έπρεπε να υπάρξει απόφαση για άμεση ανάκληση των υπηκοοτήτων και διερεύνηση των ευθυνών γιατί κάποιοι αρμόδιοι δεν είδαν αυτά τα δεδομένα. Η περίπτωση των Καμποτιανών δεν αφορά κατηγορίες για οικονομικά εγκλήματα αλλά εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων π.χ. βασανιστήρια.

Κρίνεται επιτακτική ανάγκη η ψήφιση της πρότασης Νόμου που έχει ενώπιον της η Βουλή από το Κίνημα Οικολόγων, για τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ό,τι αφορά τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα τηρούν σιγή ιχθύος. Σε τι είδους συμφέροντα είναι άραγε διαπλεκόμενα τα κόμματα που έχουν σχέση με τις πολιτογραφήσεις;

Όλα αυτά τα δυστυχή γεγονότα δεν μπορεί κανένας να τα σβήσει με όσα προστατευτικά μέτρα αν λάβει από τούδε και στο εξής. Σε μεγάλο βαθμό η ζημιά έχει γίνει.