Η εξαγγελία του Υπουργού Υγείας, κ. Παμπορίδη για τοποθέτηση καμερών στους χώρους αναμονής των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είναι μια κίνηση σε ορθή κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως απαντά στην ουσία του προβλήματος. Πολλώ δε μάλλον, που για την υιοθέτηση ενός τόσο απλού μέτρου, χρειάστηκε να προηγηθούν αρκετά περιστατικά βιαιοπραγίας σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών.

Η κοινωνική απαξίωση για γιατρούς και νοσηλευτές είναι ο βαθύτερος λόγος των φαινομένων βίας που παρατηρούνται στις πρώτες βοήθειες των νοσοκομείων, μέσα σε ένα δοσμένο πλαίσιο δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητας. Για όλα αυτά δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος από την μια απέτυχε να δώσει λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα των νοσοκομείων και ειδικότερα των τμημάτων πρώτων βοηθειών, ενώ από την άλλη με συχνές του δηλώσεις απαξιώνει και λοιδορεί τους γιατρούς και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων.

Η ασφάλεια όλων όσοι εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια και μάλιστα κάτω από συνθήκες αντίξοες λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας -που αναπέμπει τη λύση όλων των προβλημάτων στο ΓΕΣΥ- είναι στοιχείο αδιαπραγμάτευτο. Καλούμε τον κ. Παμπορίδη αφού φάνηκε πως αδυνατεί να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε τον Ιούλιο του 2016 για αναβάθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας, αν μη τι άλλο να απόσχει από απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας, που δημιουργούν κλίμα στοχοποίησης τους.