Όπως αναφέρει το Κανάλι 2 του Ισραήλ, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας σχεδιάζει να λειτουργήσει λιμενίσκο στην Κύπρο με σκοπό τη μεταφορά αγαθών στη Γάζα, λόγω της επικρατούσας κατάστασης στην περιοχή.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενημερώθηκε από τον Τύπο ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει σχετικό αίτημα και πως το θέμα εξετάζεται. Ωστόσο το αίτημα αυτό πρέπει να τύχει της δέουσας σημασίας και σοβαρότητας, τόσο από την ανθρωπιστική πτυχή του, όσο και από την πτυχή της σημασίας της καλής γειτονίας με τις γειτονικές χώρες. Εμείς θα θέλαμε να βλέπαμε η Κυπριακή Δημοκρατία να έπαιζε ένα ουσιαστικό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας, χωρίς να εμπλέκονται θέματα ενίσχυσης του καθεστώτος της Χαμάς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να γίνει η εξέταση της ιδέας αυτής χωρίς την εμπλοκή και της Αιγύπτου, μιας χωράς με την οποία έχουμε στρατηγικές σχέσεις και είναι άμεσα εμπλεκόμενη.

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορεί να εκχωρηθούν στη γείτονα χώρα κυριαρχικά δικαιώματα και βάσεις στη Κύπρο. Η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εντελώς απαράδεκτη.