Εκ μέρους της Κυπριακής αντιπροσωπείας σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πρόσκληση, είναι τιμή μας που βρισκόμαστε εδώ στο τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πρασίνων στην Αθήνα.

Δυστυχώς όλοι ζούμε σε μια εποχή στην οποία γίνονται πολύ μεγάλες αλλαγές και με ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς παρατηρώ πως οι Κυβερνήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο δεν προετοιμάζουν τον κόσμο για να κυλήσουν ομαλά οι αλλαγές.

Στην Κύπρο έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά η Κυβέρνηση δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες με αποτέλεσμα να αγοράζουμε ηλεκτρισμό και να πληρώνουμε περίπου το 1/3 του λογαριασμού για τα δικαιώματα εκπομπών. Σε συνέδριο που ήμουν στον Διεθνή οργανισμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Abu Dhabi ένα ρητό το οποίο λένε και έχει μεγάλη σημασία είναι: Όλοι ξέρουμε ότι τα πολύ μικράprojects βοηθούν τον κόσμο αλλά όλοι ξέρουμε πως οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις επιλέγουν τα λίγα και μεγάλα projects.

Ένα πράγμα που έχει σημασία να κοιτάξουμε είναι τα θέματα των ΑΠΕ – το σωστό είναι να κάνουμε εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα σπίτια έτσι ώστε να δώσουμε την ενεργειακή αυτονομία και να μειωθούν τα έξοδα των πολιτών.  Για παράδειγμα στην Γερμάνια εκτός από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια αφαιρούν και τις θερμάνσεις πετρελαίου και γκαζιού.

Ένα μείζονος σημασίας ζήτημα είναι και η κλιματική αλλαγή. Με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μείωση της βροχόπτωσης είναι έτοιμες οι χώρες της Μεσογείου να χειριστούν αυτό το θέμα; Ή μήπως έχουμε την ενεργειακή φτώχεια – που στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα; Για παράδειγμα οι αλλαγές για το 2030 από την ΕΕ είναι η κυκλική οικονομία, οι πολύ υψηλοί στόχοι που έχουμε για την ανακύκλωση και το γεγονός ότι πρέπει να χωρίζουμε τα ιατρικά απόβλητα – έρχονται πολύ μεγάλες αλλαγές που αν δεν τις εφαρμόσουμε σταδιακά θα αναγκαστούν οι πολίτες να πληρώνουν πρόστιμα.

Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και οι πολιτικές για το 2030 – για παράδειγμα έχει παρθεί απόφαση το 2035 να σταματήσει η πώληση αυτοκινήτων που λειτουργούν με μηχανές εσωτερικής καύσης πετρελαίου και βενζίνης. Επίσης θα αλλάξει η φορολογία στα καύσιμα και στα ναυτιλιακά – αλλά και στα καύσιμα των αεροπλάνων. Θα επιβάλουν φόρο εισαγωγής υλικών – θα απαγορεύσουν ορισμένα υλικά από το να κυκλοφορούν στην αγορά – θα πρέπει να προωθήσουμε τις ΑΠΕ σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Έχουμε επίσης πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα –  όπως οι εκδηλώσεις των καλλιτεχνών , έχουμε σύστημα για τους καλλιτέχνες και τους ηθοποιούς για να μπορούν να λάβουν σύνταξη; Έχουμε επαγγελματική εκπαίδευση – εάν θέλουμε να γίνει κάποιος υδραυλικός ή μηχανικός αυτοκινήτων τι μπορεί να κάνει στην Κύπρο τι θα κάνει στην Ελλάδα έχουμε τέτοιου είδους σχολές; Έχουμε κοινωνική πολιτική για στέγαση; Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;

Είναι μια μεγάλη σειρά από θέματα – όπως είναι και η ευημερία των ζώων – και είναι για αυτό το λόγο που λέω πως εμείς τα πράσινα κόμματα έχουμε την γνώση και τα αρμόδια άτομα – είμαστε εμείς που πρέπει να επηρεάζουμε αυτές τις επιλογές είτε είναι για την οικονομία ή για τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ.  Γι’ αυτό ελπίζω να έχετε επιτυχία στις εκλογές που έρχονται, ελπίζω να μπορείτε να επηρεάσετε με αυτές τις πολιτικές γιατί μόνο με τους πράσινους μπορεί να έχουμε ελπίδα για το μέλλον.