Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουτζαρίκ, λαμβάνοντας υπόψιν το ψήφισμα 550, σημειώνοντας ότι οι οποίες απόπειρες για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος των Βρασιών, πλην των κατοίκων τους, δεν είναι αποδεκτές.

Η δήλωση αυτή κρίνεται ως ικανοποιητική. Ωστόσο προβληματίζει το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση περί απειλών εγκατάστασης στην περίκλειστη πόλη. Μάλιστα επέμεινε στην ίδια απάντηση και όταν του επισημάνθηκε η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα στις 26 Ιουνίου και η απάντηση Γκουτέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς φαίνεται τα Ηνωμένα Έθνη να επιλέγουν την στάση της στρουθοκαμήλου.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης δεν έγινε οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά σε προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ. από πλευράς Προέδρου Αναστασιάδη, πέρα από τη γενική αναφορά ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα, με βάση και τα όσα καταγράφονται στη μελέτη του υπουργείου Εξωτερικών. Η πρόθεση του Προέδρου του Δημοκρατίας ότι θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι ένα θετικό βήμα, αλλά όχι ικανοποιητικό.

Χρειάζεται να ασκηθεί τέτοια διπλωματική πολιτική που θα αναγκάσει τα Ηνωμένα Έθνη να στραφούν προς την ορθή κατεύθυνση, προκειμένου να μην αρκούνται σε μια δήλωση γενική και αόριστη.

Καλούμε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  να απαντήσει επίσημα  στα Ηνωμένα Έθνη και τον κύριο Ντουτζαρίκ, υποδεικνύοντας ότι υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τις απειλές αλλά ως επίσης και όσα σχεδιάζονται στην Αμμόχωστο. Επιπλέον ζητάμε εκ νέου, με τον πιο έντονο τρόπο να  συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή του δημάρχου Αμμοχώστου για να συζητήσει την προσφυγή στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Η προσφυγή αυτή αποτελεί μια σημαντική πολιτικά διπλωματική πράξη που θα αναγκάσει ενδεχομένως τον ΟΗΕ σε πιο ορθολογική στάση απέναντι στο θέμα της Αμμοχώστου.