Τα ευρωομόλογα γνωστά και ως «Coronabonds» είναι ουσιαστικά η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα είναι χρηματοδοτούμενο από φόρους και θα εκδίδει μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, αλλά και οι αρμόδιοι για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν και για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, θεωρούν ότι αυτή η λύση αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία κοκ) έχουν ζητήσει να υιοθετηθεί η εισήγηση για ευρωομόλογο. Επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία και οι έξι κύπριοι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν το ευρωομόλογο. 

Πρόσφατα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των ηγετών των Ευρωπαϊκών Πράσινων. Κομμάτων με εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών το Ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα αποδέχθηκε την εισήγηση να υποστηρίξει το ευρωομόλογο.

Για την υλοποίηση αυτής της απόφασης έχει ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών.  

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με τη σειρά μας στηρίζουμε έμπρακτα την έκδοση των ευρωομολόγων. Πρέπει όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε, μαζί ενωμένα, να αντιμετωπίσουμε την κρίση που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Ας στείλουμε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα στα Ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων της Ευρώπης υπογράφοντας την εκστρατεία για τα ευρωομόλογα στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://www.tilt.green/el/coronabonds

Η προθεσμία υποβολής υπογραφών λήγει αύριο.

Η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Μαρία Κολά δηλώνει «Την Τρίτη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε σχέδιο για την οικονομία στην Ευρώπη, αν δεν είναι τώρα η στιγμή να επηρεάσουμε την απόφασή τους, τότε πότε; Με τα ευρωομόλογα θα γίνουν πραγματικότητα οι επενδύσεις στην υγεία, στις βασικές ανάγκες και την κοινωνική ασφάλιση. Για να κερδίσουμε τις ανισότητες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την παγκόσμια κρίση, οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε την υλοποίηση των Ευρωομολόγων.»