Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συνεχώς και διαχρονικά (από το 2003) προβαίνει σε έντονες κινητοποιήσεις για τις παράνομες εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσες πολυκατοικιών, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστούν σχετικές άδειες από τις τοπικές αρχές όπως προνοεί η νομοθεσία. Με λύπη μας  ωστόσο διαπιστώνουμε πως οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας (ΚΚΤ) συνεχίζονται ακόμα και στην εποχή της κρίσης του κορωνοϊού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την κατάσταση που επικρατεί. Είναι διαχρονική μας θέση ότι η αρχή της προφύλαξης πρέπει να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Πρέπει να σταματήσει η  αυθαίρετη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, να μπουν νέα χωρομετρικά κριτήρια,  να θεσπιστούν πιο αυστηρά όρια προστασίας της υγείας. Η προγραμματιζόμενη εγκατάσταση του δικτύου 5G και οι παγκόσμιες ανησυχίες που έχει προκαλέσει, καθιστούν αυτές τις διαχρονικές θέσεις του Κινήματος και επίκαιρες και επείγουσες. Για την προώθηση αυτών των θέσεων έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου στη Βουλή, πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες, συμμετάσχει σε εκπομπές και εκδώσει σχετικά ενημερωτικά δελτία και μπροσούρες. 

Δυστυχώς, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η κοινωνία μας, έχουν γίνει αναφορές πως εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να προβαίνουν σε εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Καλούμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να καταγγέλλει άμεσα στην Αστυνομία αυτά τα περιστατικά, καθώς απαγορεύονται από το διάταγμα οι όποιες οικοδομικές εργασίες. Να ενημερώνεται επίσης  άμεσα η Τοπική Αρχή, στα όρια της οποίας γίνονται αυτές οι αυθαιρεσίες.

Οι αψυχολόγητες αυτές ενέργειες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και πανικού στο διαδίκτυο. Καλούμε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μην παρασύρεται από στημένες πληροφορίες και fake news που στόχο έχουν ουσιαστικά να διασύρουν και να εξευτελίσουν μια σοβαρή προσπάθεια που κρατά πολλά χρόνια και να την παρουσιάσουν ως «πρωταπριλιάτικη φάρσα».