Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη χθεσινή ενημέρωση τόσο του Εθνικού Συμβουλίου, όσο και του Κυπριακού λαού έκανε σαφείς, τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, που οδήγησαν και στο ναυάγιο της Διάσκεψης του Κραν Μοντάνα.

Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωσε, η τουρκική πλευρά παρέμεινε ανυποχώρητη στο θέμα της διατήρησης εγγυητικού ρόλου και επεμβατικού δικαιώματος.

Ασφαλώς οι Τούρκοι γνώριζαν πως τέτοιες απαιτήσεις δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όχι μόνο από τον Κυπριακό λαό, αλλά και από κανένα σύγχρονο κράτος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένα σχέδιο συμφωνίας δε μπορεί να γίνει αποδεκτό όταν μετατρέπει ένα κράτος σε προτεκτοράτο ξένης χώρας. Στο σημείο αυτό μάλιστα, θέλουμε να προσυπογράψουμε την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, πως έχει πλέον φτάσει η ώρα οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι να επιλέξουν, με ποιον ενδιαφέρονται να συνδιαμορφώσουν τη λύση για την πατρίδα μας.

Την ίδια ώρα όμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έσπευσε στη χθεσινή του δημοσιογραφική διάσκεψη να προκαταλάβει τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και να διαμηνύσει στην Τουρκία ότι είναι έτοιμος να επανακαταθέσει τις προτάσεις του για εκ Περιτροπής Προεδρία, παραχώρηση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών σε Τούρκους πολίτες στην Κύπρο, αλλά και του συνόλου της τοποθέτησής του, εάν η Τουρκία επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τις παραμέτρους που έθεσε ο κ. Γκουτέρες. Η λογική “τα δίνω όλα, υπό την προϋπόθεση ότι…”που δοκιμάστηκε στο Κραν Μοντάνα και έφερε αδιέξοδο, επαναλαμβάνεται. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα να στραφεί κατά της Τουρκίας, αλλά από τις πρώτες ενδείξεις τουλάχιστον, φαίνεται ότι ούτε αυτό καταφέρνει να πετύχει.

“Δε μπορείς να περιμένεις να φτάσεις σε άλλο αποτέλεσμα, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία” είπε ο Αϊνστάιν, ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 20ου αιώνα.