Οι πρόσφατοι σεισμοί τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία μας υπενθυμίζουν τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η επιμονή δημιουργίας Πυρηνικού Σταθμού στο Ακκιουγίου στις ακτές της Μερσίνας από το καθεστώς Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρει πως: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουμε επισημάνει πολλές φορές τον μεγάλο κίνδυνο που δημιουργεί το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκιουγίου, για την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων στην περιοχή μας. Οι φόβοι μας αυξάνονται ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το νομικό και θεσμικό περιβάλλον της Τουρκίας, αλλά και την έντονη σεισμικότητα της συγκεκριμένης περιοχής.

Μαθαίνουμε από τα διεθνή ΜΜΕ ότι η κατασκευάστρια εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει τη σκυροδέτηση στη μονάδα 4 του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακκιουγίου εντός του τρέχοντος έτους. Ήδη είχε ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση στις 3 προηγούμενες μονάδες.

Παράλληλα, η Ρωσία βρίσκεται σε συνεργασία με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Αφρικής ώστε να επεκτείνει και να δημιουργήσει νέους πυρηνικούς σταθμούς σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία κ.ο.κ.

Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να τοποθετούμαστε ενάντια στη δημιουργία αυτού και κάθε άλλου πυρηνικού εργοστασίου και να στηρίζουμε το αντιπυρηνικό δίκτυο οργανώσεων, αποτελούμενο από οργανώσεις και πολιτικά κόμματα από Κύπρο (τόσο Ελληνοκυπριακές όσο και Τουρκοκυπριακές), Τουρκία και Ελλάδα.».

Η κατασκευή του σταθμού Ακκιουγίου, αλλά και των υπολοίπων πυρηνικών εργοστασίων αδιαμφισβήτητα συνιστά απειλή για το περιβάλλον, και την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους του νησιού μας, αφού μιλάμε για γειτονικές χώρες της Κύπρου ενώ ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός ενέργειας στο Ακκιουγίου απέχει μόλις 90 χλμ. από τις ακτές της Κερύνειας”.