Φαίνεται ότι η Τουρκία πλέον πέρασε σε πιο δραστικά μέτρα και συζητεί πρόταση του Πολεμικού Ναυτικού για δημιουργία βάσης ελέγχου στην Ανατολική Μεσόγειο, στην λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Επιπλέον, το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», που αποκάλυψε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, αναφέρει επίσης ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων, πέραν από την ναυτική βάση, βρίσκεται και η αξιοποίηση του αεροδρομίου του Λευκονοίκου, το οποίο προσφέρεται όπως αναφέρει η εφημερίδα, για κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας για αεροπορική βάση στα κατεχόμενα.

Αυτές οι κινήσεις συνάδουν με παράλληλες ιδέες που τίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών για παραχώρηση μίας ναυτικής και αεροπορικής βάσης στην Τουρκία μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η στάση αυτή της Τουρκίας, η διαρροή των πληροφοριών για την ναυτική βάση και τα περί ενίσχυσης της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο, οφείλονται στην πολύμηνη στασιμότητα και απάθεια με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το Κυπριακό πρόβλημα. Πρόκειται για την στάση την οποία ως Οικολόγοι καυτηριάσαμε δημόσια.

Θυμίζουμε ότι με την τακτική αυτή της απραξίας, έχουμε φτάσει στο σημείο ύπαρξης εισηγήσεων κατάργησης της UNFICYP, παρακολουθήσαμε το γεωτρύπανο «Πορθητής» να πλησιάζει, δεχθήκαμε απειλές για την ΑΟΖ από τον Τσαβούσογλου μετά την επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ κ.ο.κ.