Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας, κ. Γιώργου Περδίκη, Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Θεωρούμε εξαιρετικά προκλητική την τελευταία τοποθέτηση της πρώην Υπουργού Εξωτερικών κ. Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία στρέφεται ενάντια στην πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να στηρίξει τη θέση του Ακιντζί και να δυσφημίσει τη Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Δικαίωμα της κ. Μαρκουλλή να εκφράζει την άποψή της, όποια και αν είναι αυτή, προκύπτει όμως ένα θεσμικό ζήτημα.

Πριν από λίγους μήνες, είχε διαρρεύσει η τοποθέτηση ενός συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας – μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας, του κ. Πολυβίου, η οποία δεν ήταν καν δημόσια τοποθέτηση η διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου και τότε είχε τεθεί από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο θέμα για τη θέση του κ. Πολυβίου και για το χαρακτήρα του ως συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι είναι αυτονόητο, μετά από αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις της κ. Μαρκουλλή, να τεθεί θέμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν μπορεί η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, να αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου της Δημοκρατίας και αν την εμπιστεύεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν η ίδια δημόσια τοποθετείται αντίθετα με την επίσημη πολιτική του. Καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί επί αυτού του θέματος και να ξεκαθαρίσει αν μπορεί ένα μέλος της δικής του διαπραγματευτικής ομάδας να τοποθετείται δημόσια και να προπαγανδίζει κατά τρόπο αντίθετο με την επίσημη θέση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας και διαπραγματευτή των Ελληνοκυπρίων.