Οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου κ. Μακρόν ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας και της ΕΕ στην Κύπρο που αντιμετωπίζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν δώσει την ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο κ. Ερντογάν να επιδείξει για ακόμα μια φορά την αδιαλλαξία του και να στείλει καθαρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο Ερντογάν επικαλείται τις συνθήκες εγγυήσεως του 1960 και ξεκαθαρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος με περιορισμένη κυριαρχία αφού για τις διεθνείς του σχέσεις και δικαιώματα έχουν λόγο μόνο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία.

Το ζήτημα είναι αν η κυπριακή ηγεσία αντιλαμβάνεται αυτή την πραγματικότητα. Διότι όταν διαρρέουν πληροφορίες ότι προετοιμάζεται άτυπη -τάχα- πενταμερής διάσκεψη χωρίς την άτυπη παρουσία της ΕΕ καταλαβαίνουμε ότι ακόμα μια απαίτηση των Τούρκων γίνεται αποδεκτή.

Αλίμονο αν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν. Για ακόμα μια φορά καλούμε την Κυπριακή και Ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν ότι η συνθήκη εγγυήσεων έχει εκ των πραγμάτων καταργηθεί με την τουρκική εισβολή, ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ζήτημα διαρκούς παραβίασης του διεθνούς δικαίου και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια μιας πραγματικής διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ με τη συμμετοχή όλων των μελών του συμβουλίου ασφαλείας, της ΕΕ. και των γειτονικών χωρών.

Κάθε άλλη διαδρομή οδηγεί σε νέες καταστροφικές υποχωρήσεις.