Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του για την κλιμακούμενη επίθεση τοπικών αρχών κατά των περιοχών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.

Μετά τα ευτράπελα της Αργάκας και της Πόλης Χρυσοχούς – και μετά την πολιτική κάλυψη που έτυχαν απο τα κόμματα και την κυβέρνηση τοπικές αρχές και επιχειρηματίες – τώρα “ξεσηκώνεται” η κοινότητα Ίνειας και ζητά να επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών στην πιο ξακουστή παραλία ωοτοκίας της πράσινης χελώνας, στον βόρειο κόλπο της Λάρας. Αυτά συμβαίνουν καθώς στο νότιο κόλπο της Λάρας οι τοπικές αρχές και η επαρχιακή διοίκηση ανέχονται την συνεχιζόμενη για χρόνια παράνομη λειτουργία πλαζ και τουριστικών υποδομών – εστιατόριο και μπαρ – και ενώ τις τελευταίες βδομάδες απειλήθηκε απο εμπρησμούς το ίδιο το δάσος του Ακάμα.

Η πολιτεία αντί να καταδιώξει και να τιμωρήσει τους παράνομους και τους παρανομούντες, σκέφτεται πως θα συμβιβαστεί με τις εγκληματικές απαιτήσεις τους. Δυστυχώς τα παράλογα αιτήματα της τοπικής αρχής ενισχύονται και απο τον πολιτικό λαϊκισμό. Είναι προφανές πως η προσωπική παρέμβαση του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πριν λίγες εβδομάδες στο θέμα που προέκυψε την παραλία ωοτοκίας στην Αργάκα έχει αποθρασύνει τους τοπικούς “άρχοντες” που τώρα διεκδικούν κατάργηση νομοθεσιών και μη συμμόρφωση με ευρωπαϊκές οδηγίες στη βάση του “ας φωνάξουμε τζιαι κάτι εννα μας δώσουν”.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε ότι «εκφράζουμε την απογοήτευση μας για την δεδηλωμένη πρόθεση του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) κ. Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη για κατάργηση προνοιών της υφιστάμενης νομοθεσίας που διασφαλίζουν την προστασία της περιοχής αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών στην Λάρα. Αναμένουμε την επίσημη τοποθέτησης του ΔΗΚΟ για το εν λόγω θέμα, υπενθυμίζοντας όμως και τις θέσεις αναφορικά με την προστασία της χερσονήσου του Ακάμα που είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις τελευταίες Προεδρικές Εκλογές ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος».

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην χαλάρωση των μέτρων προστασίας των οικοτόπων των θαλάσσιων χελωνών για να ικανοποιηθούν οι παράλογες απαιτήσεις της τοπικής αρχής Ίνειας, όπως και οποιασδήποτε χαλάρωσης του νομικού πλαισίου περιβαλλοντικής προστασίας του τόπου μας.

Η Νεολαία Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.) θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Κυριακή στις 25 Αυγούστου 2019 και ώρα 10:00 το πρωί καθαρισμό της παραλίας του Κόλπου της Λάρας στον Ακάμα. Πρόκειται για τον 4ο καθαρισμό παραλίας που πραγματοποιείται από την ΝΕ.ΟΙ. στο πλαίσιο του Clean Up the Med.