Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Αντρέας Θεμιστοκλέους επιτέθηκε λεκτικά εν τη απουσία του, εναντίον του προέδρου του Κινήματος κ. Θεοπέμπτου ότι δήθεν προσπαθεί να καπηλευτεί την διαδικασία εγγραφής αυτεπάγγελτων θεμάτων, αφού μεγάλος αριθμός των θεμάτων που τίθονταν ενώπιον της επιτροπής για έγκριση ήταν του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών. Όταν σήκωσε το χέρι της η κ. Ξάνθου για να ζητήσει τον λόγο από τον προεδρεύοντα της επιτροπής για να απαντήσει, δέχθηκε προσωπική λεκτική επίθεση από τον κ. Θεμιστοκλέους, θεωρώντας απαράδεκτο να δίνεται ο λόγος σε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και επιμένοντας ότι δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν οι κοινοβουλευτικοί στις επιτροπές βάση του κανονισμού. Όταν η κ. Ξάνθου διευκρίνησε πως ζήτησε τον λόγο από τον προεδρεύοντα για να απαντήσει επειδή δεν είχε βουλευτή του Κινήματος στην αίθουσα για να τοποθετηθεί, και όχι από τον ίδιο, έγινε ακόμη πιο επιθετικός και επέμενε ότι η κ. Ξάνθου πρέπει να εκδιωχθεί από την αίθουσα. Αντέδρασαν και οι υπόλοιποι βουλευτές, ζητώντας του να σταματήσει αυτή την συζήτηση αλλά ο ίδιος απλά εκνευρίστηκε ακόμη περισσότερο και σηκώθηκε από την θέση του, κινούμενος απειλητικά προς την κ. Ξάνθου, φωνάζοντας «Δαμαί είσαι ένα τίποτε, να βγεις έξω. Όταν εκλεγείς από τον λαό θα έχεις και δικαίωμα λόγου στην Βουλή», κάνοντας μάλιστα επιθετική χειρονομία με τα χέρια του. Μάλιστα ο βουλευτής της ΔΗΠΑ κ. Αλέκος Τρυφωνίδης αναγκάστηκε να τον συγκρατήσει τραβώντας την φανέλα του για να μην συνεχίσει την πορεία του προς την κ. Ξάνθου. Η συμπεριφορά του καταδικάστηκε άμεσα από τους παρόντες βουλευτές της επιτροπής παιδείας και μάλιστα έγινε αναφορά στην επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Θεμιστοκλέους, όχι μόνο στην επιτροπή Παιδείας αλλά και σε άλλες επιτροπές στις οποίες συμμετέχει. Παρόντες ήταν ο κ. Χρύσανθος Σαββίδης, που προήδρευε της επιτροπής, και οι κύριοι Αντρέας Καυκαλιάς, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Αντρέας Αποστόλου και Αλέκος Τρυφωνίδης. Όλοι καταδίκασαν άμεσα την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Θεμιστοκλέους και διακόπηκε η συνεδρίαση για 10 λεπτά για να πέσουν οι τόνοι.

Η κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: «Θεωρώ απαράδεκτη την άκρως επιθετική συμπεριφορά του κ. Θεμιστοκλέους έναντι του προσώπου μου, αλλά δεν με εκπλήσσει. Είναι γνωστό πως το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στέκεται διαχρονικά απέναντι στις όποιες επιβουλεύσεις του ΕΛΑΜ και των πλείστων απαράδεκτων πολιτικών που προσπαθεί να προωθήσει. Η δε προσωπική απέχθεια του κ. Θεμιστοκλέους προς τους εκπροσώπους του Κινήματος Οικολόγων και τις γυναίκες είναι δε καταγραμμένη διαχρονικά, όπως και η γενικότερη αγενής και επιθετική του συμπεριφορά προς άτομα με τα οποία διαφωνεί. Η δε έλλειψη σεβασμού ενός βουλευτή προς οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο θα πρέπει να προβληματίσει γενικότερα πιστεύω το σώμα, γιατί η συμπεριφορά του συγκεκριμένου ατόμου είναι επαναλαμβανόμενη και συνεχής, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.  Η άμεση στήριξη που δέχθηκα από όλους τους υπόλοιπους παρόντες βουλευτές της επιτροπής παιδείας ανεξαιρέτως με συγκινεί και αποδεικνύει ότι η συμπεριφορά που επέδειξε ο κ. Θεμιστοκλέους δεν πρόκειται να στηριχθεί από οποιονδήποτε. Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω πως η παντελής έλλειψη γνώσης των διαδικασιών που ακολουθούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές όταν εξετάζουν εσωτερικά θέματα, χωρίς την παρουσία καλεσμένων, από ένα βουλευτή που εκλέγηκε 3η φορά στο σώμα, καταδεικνύει την ανάγκη πλήρους διαφάνειας των τεκταινωμένων εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν μη τι άλλο για να ξέρουν οι πολίτες την διαχρονική συμπεριφορά κάποιων ατόμων και να ξέρουν ποιους ψηφίζουν».

Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχη συμπεριφορά είχε εκφράσει ο κ. Θεμιστοκλέους έναντι του πρώην Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, εξαπολύοντας ύβρις εντός της προηγούμενης Βουλής. Αναμένουμε από την Πρόεδρο της Βουλής να θέσει σε εφαρμογή τον κώδικα δεοντολογίας.